Hoogeveense rappers nemen nummer op over bevrijding van Hoogeveen en vrijheid: ‘We willen dat de wereld weer een wordt’

Hoogeveen ‘Twee vingers in de lucht’. Manzo Kruize (24), Erwin Salomons (24) en Alexander Moorees (23) zullen deze leus de komende maanden nog veel zingen. Het drietal nam het nummer World War voor de gemeente Hoogeveen in verband met de 75-jarige bevrijding van Hoogeveen. Een onderwerp dat veel met ze doet.

Veel verhalen over de Tweede Wereldoorlog hoorden ze van hun opa’s en oma’s. Die verhalen zijn Erwin en Manzo niet in de koude kleren gaan zitten. ,,Mijn opa moest onder druk meevechten met de Duitsers. Hij overleefde de oorlog, maar er zijn zoveel mensen die voor onze vrijheid gestorven zijn. Niet alleen Nederlanders, maar ook Amerikanen, Canadezen, Britten en Belgen. Het is geweldig dat deze mensen dat voor ons hebben gedaan”, vertelt Manzo, die samen met Alexander het Hoogeveense muzieklabel Additude heeft. ,,Daarom ben ik elk jaar op 4 mei 2 minuten stil.”

Erwin is dat ook. ,, Mijn opa kwam alleen te staan in de Tweede Wereldoorlog als klein kind. Hij moest het allemaal alleen zien te redden. Daar heb ik veel verhalen over gehoord. Ook nu gaan er nog veel dingen mis in de wereld. Er is veel racisme en dat was destijds ook al zo. Adolf Hitler was een grote racist. Eigenlijk verkeert de wereld nu in een economische wereldoorlog en daar moeten we wat aan doen. Ik kan me niet voorstellen hoe het is om het leger in te gaan. Dat je die oproep krijgt en niet weet of je het overleeft. Je moet alles achter je laten. Dat is zo moeilijk.”

Alexander is half Moluks en ook hij droeg zijn steentje bij aan het nummer. ,,Ik wil graag dat de Molukken weer een eigen land krijgt. Daar zing ik ook over in het nummer en ik zing enkele Molukse leuzen en ‘Free Maluku’. Daarnaast zou ik graag zien dat alle landen waar oorlog heerst bevrijd worden. Dat de wereld weer één wordt.”

Lifeline

Additude Music was al tijdens 3FM Serious Request te horen op de radio. ,,Ze draaiden ons kerstnummer tijdens LifeLine, de tocht voor het goede doel die door Hoogeveen kwam. Dat nummer lanceren we pas aan het einde van dit jaar. Ook dat ging via de gemeente en zo is het balletje een beetje gaan rollen”, vertelt Manzo. ,,De gemeente nam contact met ons op en vroeg of we ook een nummer wilden opnemen dat zou gaan over de bevrijding. Daar hoefden we niet lang over na te denken. Het is super om hieraan mee te werken.”

Het nummer hadden ze zo geschreven en opgenomen. ,,Het is een onderwerp dat ons veel doet en dus hadden we de tekst binnen een uur klaar. Ook heb ik het nummer geproduceerd en hebben we onze eigen clip opgenomen.”

Additude Music bestaat nu ruim anderhalf jaar en het gaat de rappers voor de wind. ,,We hebben veel opdrachten. We nemen onder andere videoclips op voor de gele hesjes, een beweging waar ik me voor inzet. Het moet gewoon anders met Nederland”, vertelt Erwin. ,,De gele hesjes staan totaal los van het label, maar ik denk wel dat veel mensen me daar van kennen.”

Stadsfestival

Manzo, Erwin en Alexander zijn de komende tijd op meerdere plekken te horen. ,,We staan onder andere op het Stadsfestival op 5 mei. Ook is het nummer binnenkort te horen op Spotify. De clip, die we zelf hebben geschoten, staat al op YouTube.”