Noodvoorziening staat bij stal melkveehouder Hulsbos: ‘De schrik zit er nog goed in bij de koeien’

Een deel van een koeienstal in Fluitenberg stortte zondagavond door storm Ciara in. Twee koeien zijn dood. Melkveehouder Bart Hulsbos is nog steeds ontdaan van het gebeuren. „De schrik zit er nog goed in bij de koeien.”

De vrouw van Bart zag de gevel voor haar ogen instorten, vertelt hij. ,”We zouden net de koeien gaan melken. Mijn vrouw stapt de stal in, hoort ineens een knal en ziet die muur omvallen”, zegt hij. Twee koeien raakten zo gewond door de omgevallen muur dat een veearts de dieren in liet slapen.

Na een paar dagen zit de schrik er nog steeds goed in bij de dames. „Ze geven nog steeds weinig melk en er zijn nog een paar koeien gewond. We moeten even kijken hoe het gaat.”

Balen stro met een hekwerk

De noodvoorziening staat in ieder geval. Balen stro met een hekwerk erom heen. De schade wordt nu geïnventariseerd. „We hebben nog geen idee en mensen achter de schermen zijn er druk mee. Het voornaamste is dat we nu de koeien goed voeren, zodat ze zich weer prettig gaan voelen. De wind is nu weg en ze staan heerlijk droog in de stal.”

Storm Dennis is in aantocht, maar Hulsbos heeft zich daar nog niet op voorbereid. „Ik moet me nog inlezen. Ik heb nog geen idee wat we daaraan gaan doen. We hebben nog een paar dagen.”

Dankbaar

De melkveehouder is heel dankbaar voor de hulp die hij kreeg van omliggende boeren en andere buren. Zij hielpen samen met de brandweer mee met het verwijderen van puin. Ze bouwden van strobalen een provisorische beschutting voor de dieren. „Iedereen stond gelijk voor ons klaar en we waren met veel mensen”, zegt Hulsbos. ,,Echt geweldig. Dat kan ik alleen maar waarderen.”