Hoogeveense (11) haalt 1125 euro op voor hulp aan getraumatiseerde kinderen op de Molukken

De 11-jarige Laquisha Penninkhof uit Hoogeveen heeft 1125 euro ingezameld voor hulp aan getraumatiseerde kinderen op de Molukken waar de situatie na de aardbeving en de talrijke naschokken nog altijd zorgelijk is.

,,Een heel mooi bedrag’’, vindt moeder Denise. ,,De Stichting Gandong, die zich al jaren inzet voor de ontwikkeling van kinderen op de Molukken, was er ook erg blij mee.’’ Het geld werd vorige week aan de stichting, die lokaal hulp biedt, aangeboden.

Als waardering voor haar inzamelactie kreeg Laquisha een cadeautje van de stichting. Ze vergaarde het geld via donaties en statiegeld van lege flessen. ,,Alle kleine beetjes helpen’’, vertelde de 11-jarige eerder in deze krant.

Ambon

Laquisha is van Ambonese afkomst en heeft familie op het eiland Ambon dat op 26 september vorig jaar zwaar getroffen werd door een aardbeving met een kracht van 6,5 op de schaal van Richter.

Eind vorig jaar begon ze met de inzameling van geld, via donaties en statiegeld van lege flessen. Het geld was bestemd voor hulp aan de getroffen kinderen op de Molukken. Familie van Laquisha verbleef lange tijd in tenten op de berg Salahutu (Waai).

Problematisch

Hoewel sommige gezinnen terug konden naar hun woning, is de situatie voor veel anderen nog steeds problematisch, weet Denise Penninkhof. Ze heeft regelmatig contact met familieleden op Ambon. ,,Het wachten is nog steeds op hulp van het Rode Kruis. De getroffen bevolking is vooral afhankelijk van lokale hulporganisaties.’’

Nog altijd zijn er stevige naschokken. ,,Afgelopen weekeind was het bijvoorbeeld weer flink raak. Het maakt de situatie erg moeilijk. Vooral kinderen en ouderen lijden er onder.’’

‘Stille ramp’

Met de inzamelactie wilde de 11-jarige Laquisha niet alleen geld inzamelen, maar ook aandacht vragen voor deze ‘stille ramp’. Al eerder concludeerde moeder Denise dat het onheil niet groot genoeg is. ,,Er zijn kennelijk te weinig slachtoffers.’’

De kille cijfers tonen geven een ander beeld: tientallen doden, bijna 1600 gewonden, ruim 170.000 daklozen, meer dan 6300 beschadigde huizen en honderden verwoeste gebouwen, waaronder ziekenhuizen en scholen.