Strafzaak: bejaarde vrouw na overval opgesloten in meterkast

In de rechtbank in Zwolle wordt dinsdag de gewelddadige woningoverval behandeld, waarbij de 83-jarige Beppie uit De Krim werd mishandeld met een stroomstootwapen. De hoogbejaarde vrouw werd opgesloten in de meterkast. Pas 15 uur later werd zij door vriendinnen bevrijd.

Het slachtoffer had al die tijd in de zeer krappe ruimte moeten staan. De verdachten uit Coevorden, Hoogeveen en Drachten worden verdacht van poging tot gekwalificeerde doodslag. Volgens de officier van justitie had de vrouw uit De Krim kunnen overlijden. In haar lichaam zijn door de langdurige opsluiting stoffen aangemaakt die tot haar dood konden leiden.

De 44-jarige Bennie B. uit Coevorden, de 46-jarige Evert B. uit Hoogeveen en de 20-jarige Lorenzo T. uit Drachten zijn na maandenlang onderzoek opgepakt. Alleen T. is vanwege persoonlijke omstandigheden vrijgelaten in afwachting van de inhoudelijke behandeling van de strafzaak. De andere twee zitten bijna een jaar in voorarrest.

Meterkast op slot gedaan

De drie mannen zouden 10 december 2018 vroeg in de avond de woning van de vrouw zijn binnen gedrongen. Ze zouden haar een stroomstootwapen in het gezicht hebben gedrukt en haar daarna in de meterkast hebben geduwd. De deur van de kast is op slot gedaan. Beppie werd de volgende ochtend bevrijd door twee vriendinnen, die zich ongerust maakten omdat zij niet bij het wekelijkse volksdansen verscheen.

Alle drie mannen ontkennen dat zij de vrouw hebben opgesloten in de meterkast. Volgens het Openbaar Ministerie zijn ze samen verantwoordelijk. Beppie wilde op de avond van de overval rond half acht haar kat naar buiten laten. Toen de vrouw de voordeur opendeed, werd zij overmeesterd door een man met een bivakmuts. De overvallers hebben onder meer een elektrische fiets, een handtas met inhoud, een laptop en een zitmaaier meegenomen. De zaak is vanaf 9 uur via een liveblog te volgen op DvhN.nl