Maandaggevoel: Leonora de vries
Door Leonora de Vries

Lelieblanke huid

Ik houd er best van, maar mijn huid wat minder: zonnen. Menig Chinese vrouw zou jaloers zijn op mijn lelieblanke huid. Maar in Nederland voldoe je niet aan het schoonheidsideaal met twee melkflesjes onder je rokje. Hoezo cultuurverschil? In China word je ‘aanbeden’ en in Nederland uitgelachen of betiteld als pips.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid weet er alles van en duikt regelmatig in het wafelijzer genaamd zonnebank. Het is hem aan te zien.

Ik heb dat ook wel eens geprobeerd; zonnebanken. In het voorjaar een kuurtje om in de zomer niet alleen minder snel te verbranden én omdat ik me schaamde voor mijn witheid (meestal heb ik lak aan wat anderen vinden, maar dit is toch een zwakke plek.)

Heisa

Nu ik er op terugkijk; wat een heisa. In de pauze van mijn werk 30 minuten onderweg (fietsen, inchecken, bank schoon, uitkleden, liggen, bank weer schoon, aankleden, uitchecken, terug fietsen) voor een paar minuten kunstmatige zon. Want met mijn lichte huid moet je dat opbouwen. Denk dus aan 2/3 minuten om mee te beginnen en 15 minuten maximaal. Tijd voor een powernap? Nauwelijks. En daarna ruikend naar ozon weer achter de pc. Hielp het? Mwaaa. Ik heb geloof ik nog nooit gehoord: Wat ben jij lekker bruin geworden. En geloof me, ik heb het geprobeerd.

Ik bleef verbranden. Een lentezonnetje op Ameland? Helaas: blaren. Kwartiertje op een zonnig terras? Jammer dan: knalrode schouders. En geloof me: een verbrande hoofdhuid is ook geen pretje. Gaandeweg de jaren probeer ik mij er bij neer te leggen: ik ben en blijf een bleekscheet. Net als mijn moeder, maar die heeft dan op zijn minst nog sproetjes. Zij vindt het niets, ik vind ze schattig.

 

Mokkend met factor 50

Wetend dat dit “voor eigen bestwil is” zit ik nu (stilletjes mokkend) in de schaduw, ingesmeerd met factor 50. Daarom zat ik hevig instemmend te knikken toen de voorzitter van het Integraal Kankercentrum Nederland, Peter Huijgens, deze week pleitte voor een verbod op zonnebanken. “Nederland moet af van het belachelijke idee dat bruin worden gezond is voor een blanke”, zei hij. Precies, dacht ik opportunistisch. Want als meer mensen wit blijven ..... Toch vrees ik dat melkflessen, ook al noemen we ze lelieblank, over tien jaar nog niet de norm zijn. Maar wie weet.