Jett Rebel vlamt twee avonden in Het Podium

Hoogeveen - Altijd komt hij weer verrassend voor de dag: Jelte Tuinstra, oftewel Jett Rebel. Deze maand voert zijn Live Forever tournee langs vijf kleine poppodia. En met succes, want de oorspronkelijke vijf concerten werden er snel tien.

De toer deed alleen Podium Hoogeveen in het Noorden aan voor twee optredens, waarvan de tweede - in verband met het overlijden van ‘een dierbare vriend’ - werd uitgesteld naar afgelopen zondag.

Tijdens deze tour gaat Jett Rebel back to basic. Dat betekent een triobezetting van gitaar, bas en drums, gespeeld door respectievelijk Tuinstra, Peter Peskens en Willem van der Krabben. Samen spelen ze gitaargeoriënteerd materiaal dat perfect past in het triojasje. Geen podium vol met musici en op beelden van podiumcamera’s op de achtergrond na verder weinig toeters en bellen. In Jelte’s eigen woorden: ‘geen poespas’.

Gitaarperiode

Je zou denken dat deze concerten op het eerste gehoor wat minder kleurrijk uitpakken, maar niets is minder waar: popsongs als ‘Louise’, ‘Pineapple Morning’, ‘Secret’ en ‘Should Have Told You’ blijven ook in deze vorm stevig overeind staan. De triobezetting zorgt ervoor dat de musici elkaar continu aanvoelen, volgen en aanvullen en dat levert gedurende het twee uur durende optreden bij vlagen vlammende muziek op, ook omdat Tuinstra fantastisch bij stem is en je af en toe het idee krijgt dat er meer dan drie musici op het podium staan. Iets met de som der delen. Toegegeven: Jett Rebel bevindt zich al enige tijd in een ‘gitaarperiode’ en laat geen nummer onbenut voor een avontuurlijke solo, maar dat deed hij de afgelopen zes jaar wel vaker. Het accent ligt er alleen nu veel meer op.

Avontuurlijke benadering

Waar je in zijn muziek en concerten nog steeds niet omheen kan, is die avontuurlijke benadering. Niets is voorspelbaar, zelfs niet binnen een liedje. Wat gaat er gebeuren? Verandert ineens het tempo? Hoe pakt een improvisatie uit? Zo krijgt Van der Krabben ruimte voor een niet al te lange drumsolo in I See You en biedt Peskens continu die smeerolie vol blues en funk waar de andere twee zich enorm gestimuleerd door voelen. Ook hoe dit trio stoeit met arrangementen is vermakelijk: de snelle rock ’n roll van Lucky Boy steunt nu ineens op de riff van Led Zeppelin’s ‘Immigrant Song’ en lijkt die drumbeat halverwege ‘It’s Cruel’ niet verdacht veel op ‘Billie Jean’?

In vergelijking met het eerste (zaterdag)concert in december is het inhaaloptreden van vier weken later - de eerste die in de verkoop ging en ook volledig uitverkocht was - veel energieker. Het ruim een kwartier durende ‘Bleed Me An Ocean’ sluit beide avonden af. Een episch slot van twee spannende en met passie gespeelde optredens.

Tuinstra kennende kan zijn muziek binnenkort zomaar weer heel anders klinken: de komende maanden richt hij zich op een reeks solo-optredens in het theater. Deze twee memorabele avonden zullen vierhonderd mensen in Het Podium in ieder geval nog lang blijven heugen.

Wouter Bessels

 

Concert: Jett Rebel, zaterdag 21 december & zondag 26 januari

Bezetting: Jelte Tuinstra (zang, gitaar), Peter Peskens (bas, zang) en Willem van der Krabben (drums, zang).

Toeschouwers: 400 (totaal)

Waardering: ****