Heet water onder flatwoningen in Hoogeveen: 'Het leek wel een sauna in huis'

Lekkage van de verwarming heeft drie kruipruimten onder flatwoningen aan de Alteveerstraat in Hoogeveen blank gezet met water van bijna 60 graden. De bewoners van één woning hebben de nacht in een hotel doorgebracht.

,,Het leek wel een sauna in huis’’, vertelt bewoner Roelof Kats. ,,In de kamer was het zo’n 28 graden. Niet te doen. Mijn vrouw kreeg hoofdpijn en had last van duizeligheid.’’

‘Niet zo gezond’

Een aantal dagen geleden merkten de bewoners dat het wel erg warm werd in de flatwoning. Nader onderzoek wees uit dat in de kruipruimte ruim 30 centimeter heet water stond. ,,Nee, dat is niet zo gezond’’, reageert Kats. ,,Ook niet voor de vloer. Die bolt op.’’

Woonconcept, verhuurder van de flat, heeft de bewoners van de middelste woning van donderdag op vrijdag onderdak verschaft in een hotel. ,,Zij hadden het meest last van de temperatuur’’, weet woordvoerster Gekelien Lawerman van Woonconcept. Bij de twee andere woningen waren de gevolgen kleiner.

Brandweer

Een onderhoudsbedrijf wilde donderdag de lekkage al te lijf, maar de medewerkers konden vanwege de hoge temperatuur van het water weinig uitrichten. Vervolgens werd de hulp van de Hoogeveense brandweer ingeroepen.

Met beschermende waadpakken en ademlucht gingen brandweermensen op zoek naar de afsluiter. ,,Daar konden we echter niet bijkomen’’, laat een woordvoerder weten.

Pompen en graven

Vrijdag werden de kruipruimten leeggepompt en kwam er een graafmachine aan te pas om het euvel te bestrijden. Volgens Woonconcept werkt de verwarmingsinstallatie in de flatgebouwen wel, ‘maar iets minder dan normaal’.

Over de schade aan de installatie en (oververhitte) flatwoningen is nog niets bekend.