Mannen beroofd en in val gelokt via datingapp Grindr door tienerjongens uit Hollandscheveld en Hoogeveen

Assen - Bij de kinderrechter en de politierechter stonden donderdag vijf jongeren (drie van 17 jaar oud en twee van 18 jaar oud) terecht voor het in de val lokken en mishandelen van twee mannen in Hoogeveen. De slachtoffers hadden gereageerd op afspraakjes via datingapp Grindr.

Volgens de zittingsofficier hadden de tieners gezamenlijk een profiel aangemaakt op Grindr (een datingapp voor homoseksuelen) onder een gefingeerde naam met daarbij een portret die ze hadden gehaald van Instagram. Met z’n vieren gingen ze af op afspraken die tot stand kwamen met twee slachtoffers.

Met een slachtoffer werd begin juli vorig jaar afgesproken in Hoogeveen, in het Steenbergenpark. Een van hen wachtte op een bankje. De andere drie sprongen uit de bosjes toen het slachtoffer op het bankje plaats nam.

De man kreeg stompen in het gezicht en schoppen. Door met zijn laptoptas terug te slaan, kon hij ontkomen, zijn telefoon werd afgepakt door de verdachten. Bij een nabijgelegen grillroom kon hij de politie bellen, die in de omgeving een van de verdachten traceerde.

Vuistslagen tegen zijn hoofd

Eind april werd een slachtoffer in de val gelokt in het centrum van Hoogeveen. Ook hij had gereageerd op het nep-profiel van de verdachten. Dit slachtoffer kreeg enkele vuistslagen tegen zijn hoofd, waarna ze een park in liepen. Een taxichauffeur alarmeerde de politie. Ook van dit slachtoffer werd de telefoon afgepakt en vernield door de jongens. De verdachten komen uit Hoogeveen en Hollandscheveld.

Samen naar het park

Uit het politieonderzoek blijkt dat één van de 17-jarigen als enige fysiek geweld heeft gebruikt. ,,Maar gelet op de voorbereidingen die samen zijn getroffen, het feit dat ze samen naar het park zijn gegaan, ze de slachtoffers samen hebben opgewacht en ook daadwerkelijk in de nabijheid zijn gebleven, zijn de andere jongens net zo schuldig”, aldus de officier van justitie.

De twee minderjarige verdachten zijn veroordeeld tot een werkstraf van 90 uur. Een derde minderjarige kreeg zestig uur werkstraf. De meerderjarige verdachten zijn veroordeeld tot zestig en veertig uur werkstraf. Alle jongens met de slachtoffers een schadevergoeding betalen.