Rechtbank over Ruinerwold: Gerrit Jan van D. en Josef B. blijven vastzitten

De 68-jarige Gerrit Jan van D. en de 58-jarige Josef B. moeten langer in de gevangenis blijven. Ook moet Van D. worden onderzocht door een neuroloog en een neuro-psycholoog. Dat kan gebeuren voordat Van D. wordt geobserveerd in het Pieter Baan Centrum.

Dat heeft de meervoudige strafkamer van de rechtbank Assen dinsdagmiddag bepaald. Dit na een pro formazitting (niet inhoudelijke behandeling van de zaak) die urenlang duurde.

Het Openbaar Ministerie verdenkt Van D. en B. er onder meer van dat zij de zes (inmiddels jongvolwassen) kinderen jarenlang van hun vrijheid te hebben beroofd. De kinderen werden afgezonderd en tegen hun wil op de boerderij in Ruinerwold vastgehouden. De kinderen werden gestraft en mishandeld, aldus het OM.

Kan er gecommuniceerd worden?

Volgens de rechters moeten een neuroloog en een neuropsycholoog onder meer antwoord geven op de vraag of en op welke manier er gecommuniceerd kan worden met verdachte Gerrit Jan van D..

,,Om te bekijken welke vragen hij begrijpt en of hij bewust antwoord kan geven.” De rechters willen ook weten welke functies in zijn hoofd ‘zijn verstoord’. ,,En of de eindfase van de hersenbloeding is bereikt.”

Hersenbloeding

Van D. kreeg in 2016 een hersenbloeding waardoor hij niet meer kan praten. Het is juist daarom dat de rechters het verzoek voor een zogeheten descente afwezen. Dat betekent dat rechters ter plaatse gaan om zich een oordeel te kunnen vormen.

,,Maar de rechtbank is niet kundig om mensen te horen die een hersenbloeding hebben gehad”, aldus rechtbankvoorzitter Herman Fransen.

Kinderen gehoord

De rechtbank staat het de advocaat van Josef B. toe om de kinderen te horen. Hij mag de andere verdachte Van D. juist nog niet horen. ,,Omdat onduidelijk is of hij überhaupt gehoord kan worden.”

Ook de 69-jarige Oostenrijker die zou zijn mishandeld door Van D. en B. en zijn zoon mogen van de rechters worden verhoord. De man zou aan zijn armen en voeten zijn opgehangen. Ook zou hij maanden zijn opgesloten in een kleine ruimte in Meppel. De rechters laten ook de dagboeken van de vader en de kinderen toevoegen aan het dossier.