Ruinerwold-verdachte Josef B. spreekt: 'Dit is een heksenjacht'

De 58-jarige verdachte Josef B. in de strafzaak rond Ruinerwold spreekt over een heksenjacht.

,,Ik heb een rein geweten en heb niemand van zijn of haar vrijheid beroofd”, liet de man dinsdag tijdens de pro formazitting weten. Josef B. staat samen met de 68-jarige Gerrit Jan van D. terecht.

B. reageerde tijdens de niet-inhoudelijke zitting op de verwijten die hem en Van D. worden gemaakt. Volgens B. heeft hij recht op vrijheid van godsdienst. ,,Nederland heeft een bepaalde historie waar 80 jaar voor is gevochten. Ik vind dit niet kunnen, mensen moeten de vrijheid hebben om te geloven wat ze willen. Dit voelt een heksenjacht. Als een mens in God gelooft, is dat toch zijn eigen vrije beslissing of ervaring?”

Accent

B. sprak zachtjes en met een Oostenrijk accent. Hij begrijpt wel dat er ‘tegenwoordig weinig mensen in deze wereld echt in God geloven’. ,,Wie van de journalisten, wie van jullie, heeft er ooit over gebeden? De kinderen die bidden wel. Ik ook”, zei B. die vindt dat mensen niks moeten zeggen over onderwerpen waar ze geen verstand van hebben. ,,Als iemand iets over religieuze dingen wil zeggen, maar niks over God weet, hoe kan die persoon er dan wat over zeggen?”

Josef B. zegt dat de zes kinderen nooit zijn vastgehouden op de boerderij in Ruinerwold. ,,Er is geen ding van waar. Ze zaten ook helemaal niet opgesloten in een kelder. En werden ook niet geslagen.”

Volg hier het liveblog over de eerste zitting in de strafzaak rond de gebeurtenissen op de boerderij in Ruinerwold

Lees ook: