Vader Gerrit Jan van D. van de schuilboerderij in Ruinerwold is bereid (via een tolk) te praten

Advocaat Robert Snorn nodigt de drie rechters van de rechtbank in Assen uit om verdachte Gerrit Jan van D. (68) te bezoeken in de gevangenis in Scheveningen. De vader van het schuilgezin in Ruinerwold is bereid via een tolk te praten.

Dat zou eventueel ook in het Pieter Baan Centrum kunnen. De advocaat vroeg om een zogenaamde descente. Dat betekent dat rechters ter plaatse gaan om zich een oordeel te kunnen vormen. ,,Dit om een goed beeld van mijn cliënt te krijgen in een prikkelarme omgeving.”

Dat werd dinsdag duidelijk tijdens de pro formazitting in de strafzaak rond verdachten Gerrit Jan van D. en de Oostenrijker Josef B. (58). Ook advocaat Yehudi Moszkowicz van de andere verdachte Josef B. wil dit.

Amper praten

Gerrit Jan van D. staat open voor zo’n descente, zo heeft hij laten weten aan zijn advocaat. Hij zou ook bereid zijn om antwoord te geven. Er zou dan een afasietolk aan kunnen schuiven.

Van D. lijdt aan afasie door een hersenbloeding die hij in 2016 heeft gehad. Daardoor kan hij amper communiceren. Van D. kan gesloten vragen (ja/nee) nog wel beantwoorden door te knikken of schudden. Praten lukt hem dus niet.

Het Openbaar Ministerie heeft Van D. nog geen enkele vraag gesteld. ,,Verbijsterend”, vindt de advocaat van de andere verdachte Josef B. ,,Hij is de belangrijkste getuige en verdachte. En dan is er nog niet een poging gedaan.”