HAC ‘63 heeft succesvol weekend in Kerkrade

Kerkrade - Een grote groep junioren vertrok zaterdagmorgen richting Kerkrade. Hier werd de 56e editie van de Abdijcross gehouden.

De Abdijcross heeft een zeer wisselend parcours met een steile afdaling en een behoorlijk lange zware klim. Na een goede nachtrust mocht Milou Karssies zondag om precies 12.00 uur de spits afbijten bij de meisjes C.

Milou merkte wel dat ze na een blessure en even wat minder trainen niet zo heel sterk was. Ze had een rommelige start, maar een heel goede eerste ronde. Alleen brak haar dat de tweede ronde op. Toch behaalde ze een respectabele tijd van 10.57 min op het bijna 2550 meter lange zware parcours. Marielle Lensen moest bij de meisjes B even een beetje langer lopen. 3350 meter was haar afstand en met 16.21 minuten was Marielle best tevreden.

Vier jongens in categorie B

Bij de jongens B streden vier jongens van HAC ‘63 om de titels. Wouter de Roo kwam hier als snelste uit de strijd met een 8e plaats op het 4600 meter lange parcours. Met een goed opgebouwde race wist Wouter te finishen in 16.34 minuten op minder dan een minuut van de winnaar. Wilbert Knol liep ook een dijk van een wedstrijd en hoefde maar een minuut toe te geven op Wouter. Wilbert was bijna 1,5 minuut sneller dan vorig jaar. 20 seconden achter Wilbert kwam Tim van Es over de meet en Marnix Prins had net iets meer dan 20 minuten nodig.

De jongens A starten gelijk met de masters op een 7400 meter lang parcours. Dave Mulderij kwam hier wel heel erg goed uit de bus, ondanks dat hij dacht niet in vorm te zijn. De 11e plaats was zijn prestatie in een heel groot en sterk veld. 26.40 minuten op het bijna 7,5 kilometer lange parcours.

Trainer Jan ten Cate, toch het hele weekend in Kerkrade, startte toch maar en wel gelijk met de junioren A op hetzelfde parcours. Hij moest zijn pupil ver voor zich laten, maar wist nog wel bij de mannen 55+ de overwinning te pakken. Een heel groot spektakel was het bij de mannen op de lange cross. Deze was 10,5 kilometer lang en met toppers als Michel Butter en Tom Hendrix was er een groot deel van de Nederlandse top aanwezig.

Job IJtsma en Ephrem Been gingen om 13.00 uur van start. IJtsma wist zich in dit veld heel goed te weren en met zijn 10e plaats overall en als 6e Nederlander heeft hij weer eens bewezen bij de Nederlands top te horen. 10.500 meter op dit parcours in een tijd van 34.23 minuten spreekt boekdelen.

Ephrem Been had een zwaardere dag dan verwacht en moest inclusief een nare val een behoorlijk gaatje laten vallen. Het laatste onderdeel was de korte cross om 16.00 uur. Hier stonden Rico Kleine en Nick Kerkhof aan de start. Nick deed erg goed en wist in het begin nog iets sneller te starten dan Rico, maar Nick wist dit tijdens het laatste deel van de race toch weer goed te maken. Dat er op deze korte cross van 2600 meter zeer snel wordt gelopen bleek wel uit de tijden, want deze waren nog ruim onder de 10 minuten.