Prijs van Drentse koopwoningen stijgt meer dan gemiddeld in Nederland

Regio - Bestaande koopwoningen in Nederland waren in het vierde kwartaal van 2019 gemiddeld 6,2 procent duurder dan een jaar eerder. Opvallend is dat de prijsstijging van koopwoningen in Groningen en Drenthe het grootst was.

Dat blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

De prijsstijging was met 8,4 procent het grootst in de provincie Groningen. Het is de grootste prijsstijging in de provincie Groningen in 14 jaar tijd.

In Drenthe ging de prijs met gemiddeld 7,4 procent omhoog. In de overige provincies lag de prijsstijging tussen de 5,4 en 6,9 procent.

Wat betreft de vier grootste steden van Nederland was de prijsstijging met bijna 8 procent het grootst in de gemeente Utrecht. Hoewel dit een forse prijsstijging is, is het toch de kleinste prijsstijging in de gemeente Utrecht in bijna vier jaar. In Amsterdam was de prijsstijging het laagst (3,4 procent).

De NVM publiceerde twee weken geleden ook over de woningmarkt. De cijfers van de NVM en het CBS/Kadaster kunnen verschillen. Dat komt doordat de cijfers van de NVM zijn gebaseerd op de voorlopige contracten van door NVM- makelaars verkochte woningen en het CBS en het Kadaster de prijsontwikkeling meten van alle bestaande koopwoningen in Nederland en gebruikmaken van de akten die bij het Kadaster worden geregistreerd.