De Opsteker te duur, hoe zit dat bij andere mfc’s

Hoogeveen - De gemeente Hoogeveen gaat kijken of zij iemand kan vinden die de bestuursfuncties van stichting MFC Nieuwlande invult. Dat zegt oud-bestuurder Bert Doldersum. De bestuursleden van de stichting gaven onlangs aan dat het financieel gezond krijgen van mfc De Opsteker een te grote verantwoordelijkheid is voor vrijwilligers.

„Wij willen in principe de stichting opheffen, maar dat kan alleen met toestemming van de gemeente. En die vindt het niet goed. We zitten eigenlijk in een spagaat”, vertelt Doldersum.

Toch doet het bestuur momenteel niets. „Vorige maand hebben we de situatie voorgelegd aan het dorp en de dorpelingen begrijpen ons. We hebben er niets aan als we blijven aanmodderen. Het mfc is te groot om het rendabel te krijgen. Vanaf het begin is er een tekort.” Met name de kosten voor het onderhoud en de elektriciteitsrekening zijn het probleem. „Besparen op energie hebben we onderzocht, maar de investering daarvoor kunnen we niet betalen. Subsidie ervoor is afgewezen. Het mfc is te duur voor de dorpsactiviteiten.” Beheerder Marja Nijwening, de betaalde kracht, houdt samen met de vrijwilligers de zaken momenteel draaiende. „Ik hoop voor het dorp dat er een oplossing komt.”

Stijgende lijn

Hoe zit het nu bij andere mfc’s in de gemeente Hoogeveen? Zijn deze ook te groot en te duur?

Mfc Tiendeveen opende ruim zes jaar geleden. De exploitatie van het gebouw, dat eigendom is van de gemeente Hoogeveen, is sindsdien in handen van de hiervoor nauw met elkaar samenwerkende Stichting Verenigingsgebouw De Eiken en de voetbalvereniging Tiendeveen. ,,Er waren aanloopproblemen, maar de inkomsten lopen al lange tijd goed. Wij voldoen daarin ruimschoots aan de verwachtingen. Er is zelfs een stijgende lijn zichtbaar. Dit dankzij de activiteiten die wij ontplooien’’, vertelt bestuurslid Bé IJmker met gepaste trots.

Energiekosten

Toch zijn er ook wel degelijk punten van zorg. Zo zijn de energiekosten hoger dan begroot, waardoor er een gat in de begroting is ,,Het is geen dramatisch verschil, maar we zijn hierover sinds november wel in gesprek met de gemeente. Wij hebben namelijk onze vraagtekens bij een aantal kosten.’’ Een onderwerp van gesprek is ook de onroerend zaak belasting. Er is inmiddels een projectgroep opgericht die met enige regelmaat met de gemeente om tafel zit. In februari staat de volgende afspraak gepland. IJmker heeft er vertrouwen in dat de gesprekken tot een positief resultaat zullen leiden.

Hij benadrukt het belang van voldoende geld in kas hebben. ,,Je wilt als bestuur niet elk dubbeltje hoeven om te draaien. Is het steeds kantje boord dan kan dat voor strubbelingen zorgen. Uiteindelijk doen we dit werk omdat we er plezier in hebben, maar dat plezier moet dus wel overeind blijven.” Wordt het gat in de begroting van mfc Tiendeveen niet gedicht, dan moet er worden nagedacht hoe verder te gaan, stelt IJmker. ,,Maar de handdoek in de ring gooien? Nee, dat doen we niet. Het is belangrijk te blijven praten. En soms moet je onderkennen dat er ergens een fout is gemaakt.’’

De Magneet niet van gemeente

Alhoewel voorzitter René Aalders van MFC De Magneet erg veel begrip heeft voor de situatie in Nieuwlande, herkent hij de problematiek niet. „Wij hebben geen gemeentelijk pand, maar als stichting huren wij dit van Woonconcept. Wij krijgen voor de taken die wij voor Woonconcept uitvoeren een beheervergoeding terug. Wij doen dit met een team van ongeveer 25 vrijwilligers.”

De stichting MFC Krakeel is deels verantwoordelijk voor de commerciële verhuur van ruimte in het pand. „CBR, Buurtzorg, Vanboeijen, SWW, Smederijen en biljartvereniging de Koetsier huren rechtstreeks van Woonconcept, de overige ruimtes verhuren wij. Denk daarbij aan een rijschool die theorielessen wil geven, feestjes en vergaderingen.”

Vrijwilligers

Wel is het beheer van De Magneet zwaarder dan hij vooraf had ingeschat. „Er komt veel meer bij kijken dan dat je vooraf in de gaten hebt. We hebben een reparatieteam, regelen de uitgifte van sleutels, pasjes en druppels en zijn aanspreekpunt voor iedereen. Ook voor de vaste huurders. Het openhouden van het gebouw komt vooral neer op een vaste kern vrijwilligers die veel uren maken. We moeten van 7.30 tot 17.00 uur open zijn, dat is niet altijd haalbaar. Het hebben van voldoende vrijwilligers is hier het structurele knelpunt.”

Aalders heeft veel respect voor het bestuur van De Opsteker. „Ik ken hun problemen. Een groot compliment dat zij het zo lang volgehouden hebben.”