Heren Olhaco denderen door tegen Sneek

Hoogeveen - De heren van Olhaco hebben zonder echt groots gespeeld te hebben, een ruime 4-0 zege geboekt op laagvlieger Sneek. De thuisclub speelde wisselvallig, maar de bal viel aan het eind van elke set steeds in het voordeel van de Hoogeveners. Door de vijf punten kwam de ploeg van trainer Menno Volkerink weer dichterbij de top twee, die weer punten verspeelde. De setstanden waren: 25-18, 26-24, 25-19 en 25-17.

Hoogeveners komen weer dichterbij top twee

Olhaco zit in een goede periode met vijf overwinningen op rij, waarvan vier met 4-0. De Hoogeveners misten alleen Pawel Cieslar wegens een allergie. De ploeg begon de partij tegen Sneek met Bert Bril, Sander Kemperman, Jorick Strijker, Jitte Tavenier, Rens Meijer, André Schonewille en libero Steffen Onvlee. In de eerste set nam Olhaco direct het initiatief en gaf dat niet meer uit handen. Vooral blokkerend en aanvallend was Olhaco veel sterker dan Sneek. Bij 19-12 liet Olhaco Sneek nog terugkomen tot 20-16, maar uiteindelijk pakte de thuisclub de eerste set overtuigend met 25-18.

Goede start in tweede set

In de tweede set startte Olhaco weer goed, maar bij 10-5 was er oponthoud wegens het computersysteem. Daarna zakte Olhaco weg en zag een 12-6 voorsprong veranderen in een 12-13 achterstand. Er ontstond een spannende slotfase. Bij 21-23 had Sneek de setwinst binnen handbereik, maar door eigen fouten, een blok van Maarten Bisschop en Rens Meijer sleepte Olhaco toch nog moeizaam de tweede set via 26-24 binnen. ,,Ik had het gevoel dat we een moeilijke avond tegemoet zouden gaan,” zegt Volkerink. ,,We maakten het onszelf onnodig moeilijk. In de tweede set geven we na 12-6 zeven punten weg. Ik dacht dat we dat voorbij waren, maar toch valt de bal weer in het voordeel van ons en winnen we met 26-24.”

Derde set met veel door bij Olhaco

In de derde set maakte Olhaco veel fouten en bij 6-8 vroeg Volkerink een time out aan en vroeg hij geërgerd waar zijn spelers mee bezig waren. Na 8-12 herstelde de thuisclub zich en boog de achterstand om in een 15-12 voorsprong. Dat betekende de genadeklap voor Sneek, dat het gat niet meer kon dichten. Het beslissende vijfentwintigste punt kreeg Olhaco in de schoot geworpen door een foute service van Sneek: 25-19. ,,Jitte Tavenier kende een serviceserie van zeven punten, terwijl hij helemaal niet zo moeilijk serveerde. Dit geeft wel aan wat er nodig was om te winnen.”

IJzersterke serviceserie beslissend

In de vierde set begon Sander Kemperman met een sterke serviceserie van tien punten op rij: 11-1. Daarmee was de set eigenlijk al beslist. Uiteindelijk won Olhaco de vierde set met 25-17, waardoor de vijf punten in de zak gestoken konden worden. ,,Ik hecht meer belang aan de vijf punten dan aan het vertoonde spel. We hebben tien punten van Sneek gepakt. Wij winnen wel van Sneek, terwijl de top twee van hen verloor. Het is voor ons verrassend dat we derde staan. Ik had ook niet verwacht dat we 24 punten uit de laatste vijf duels zouden halen.”

Olhaco-Sneek 4-0 (25-18, 26-24, 25-19, 25-17)

Reinier de Boer