Toch geen executieverkoop? 'Grote kans op doorstart van manege Smit'

De kans is groot dat manege Smit in Pesse een doorstart maakt. De bank wil het paardensportcentrum via een executieveiling verkopen, maar woordvoerder Roelof Smit denkt volgende week rond te komen met een partij die de manege wil voortzetten.

Smit schat de kans op een doorstart zelfs op 99 procent. ,,Volgende week hopen we definitief rond te komen met een nieuwe koper’’, laat hij weten. Volgens hem wil deze partij het complex als manege in de benen houden.

Breed bekend

Manege Smit aan de Oostering in Pesse bestaat al 46 jaar en geniet brede bekendheid. Na het overlijden van eigenaar Hendrik Smit, in 2013, probeerden de erven een koper te vinden voor de manege. Maar dat lukte niet.

De Rabobank bank heeft nu besloten tot een executieverkoop van de manege. Op donderdag 6 februari gaat het complex onder de hamer. Het gaat onder meer om de deels afgebrande boerderij, 8 hectare grond, een entreegebouw en twee rijhallen.

De serieuze koper die nu in beeld is, kan de online veiling voorkomen. Woordvoerder Roelof Smit is daarover positief gestemd: ,,Zekerheden in het leven heb je niet, maar dit lijkt heel goed.’’

Branden

De manege kwam de afgelopen jaren een paar keer door brand in het nieuws. Zes jaar geleden viel een deel van een loods met hooi ten prooi aan de vlammen. Toen werden vijftig paarden geëvacueerd. En in 2018 was er een uitslaande brand in de leegstaande boerderij, waarbij het voorhuis verloren ging.

Hoewel de toekomst onzeker is, gaan de lessen en geplande activiteiten in de manege gewoon door. Dat geldt ook voor de indoor motorcross, die gepland staat op 25 januari.

In de stallen van manege Smit verblijven ongeveer twintig paarden en pony’s.