Paniek aan Lomanlaan: Bewoners, baby en hond net op tijd uit brandend huis gehaald

Hoogeveen - Bij een uitslaande brand woensdagmiddag in een bovenwoning aan de Lomanlaan in Hoogeveen heeft de brandweer een baby, de jonge ouders en de hond, op het nippertje uit het huis weten te redden.

De brandweer was in grote getale aanwezig bij de woning. Ook de brandweer uit Meppel assisteerde bij het blussen. Er is eveneens een traumahelikopter opgeroepen, maar die was niet nodig omdat er geen gewonden gevallen zijn.

De brand ontstond na een explosie. De oorzaak hiervan wordt onderzocht. De bewoners vluchtten naar het balkon met hun baby, allen zijn gered. Ook de hond die in de woning op de bovenste etage aanwezig was door de brandweer uit de woning gehaald. 

De recherche was aanwezig. Er wordt onderzocht of er een link is met de autobrand van vanochtend.

Volgens burgemeester Karel Loohuis, die was ingeseind over de situatie, zijn vier woningen in het complex ontruimd. "Voor alle bewoners is noodopvang geregeld indien dit nodig is. Later vandaag wordt gekeken of er bewoners terug mogen naar hun huis", zei hij. De De bewoners werden direct na de ontruiming opgevangen in het pand van het Leger des Heils dat vlakbij is. 

Opvang bij Leger des Heils

Renate Harkema van het Leger des Heils gaf aan dat enkele van de ontruimde woningen werden bewoond door mensen die zij begeleiden. "Er is rook- en waterschade, dus enkelen kunnen niet naar huis. We zijn nu druk zaken aan het regelen."

Omdat de huurders van de woning (eigendom van Domesta) waar de explosie plaatsvond een baby hebben, is met spoed gezorgd voor luiers en andere noodzakelijke spullen.

Honden in andere woning

Een van de andere bewoners die vanmiddag niet terug naar haar woning mocht, was bezorgd over haar twee honden die nog in de woning zaten. "Ik ga zelf naar een vriendin, maar de honden zitten nog in de woning. Ik weet niet of ik ze eruit mag halen." Bij navraag bleek dat de honden in het pand mogen blijven. "Er is meting gedaan of de lucht voor hen veilig is en dat is het geval", zei ze opgelucht.