Laurens ten Kate geeft lezing over ‘humanisme en het heilige’ bij filosofisch café

Hoogeveen - Het Filosofisch Café Hoogeveen houdt dinsdag 28 januari als eerste activiteit in 2020 een lezing van filosoof en theoloog prof. dr. Laurens ten Kate over het onderwerp ‘Humanisme en het heilige’. Op zoek naar een vrijzinnig antwoord op vreemdelingenhaat.

Het woord ‘heilig’ verwijst meestal naar het goddelijke: naar een hogere wereld die het schamele bestaan kan verrijken. Het heilige geeft houvast en zekerheid. En toch, als we aan het heilige denken, dan is het juist iets heel menselijks: het heilige breekt in, verwart ons en fascineert tegelijkertijd. De filosoof van de dood van God, Nietzsche, zag hier een relatie tussen het humanisme van onze moderne cultuur en het heilige: ze kunnen niet zonder elkaar.

De humanistische moslimschrijver Kermani reisde in 2016 mee met de Syrische vluchtelingen en noemde hen de heilige indringers die de Europese werkelijkheid veranderen. Aan de hand van beide denkers laat Laurens ten Kate zien hoe een vrijzinnig antwoord op vreemdelingenhaat eruit kan zien.

Laurens ten Kate (1958) is filosoof en theoloog. Hij studeerde, promoveerde en doceerde aan de Katholieke Theologische Universiteit Utrecht, waar hij in 1994 zijn dissertatie verdedigde “De lege plaats. Revoltes tegen het instrumentele leven in Batailles atheologie”. Hij is verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht, waar hij godsdienstfilosofie, religiestudies en theologie en politieke ethiek doceert. Hij heeft als co-auteur en co-redacteur bijgedragen aan een aantal publicaties en in 2007 heeft hij een Encyclopedie van de filosofie geschreven.

De lezing wordt gehouden in Bibliotheek Hoogeveen aan de Willemskade 27 en begint om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur). De toegang is 8 euro, inclusief koffie en thee.