Lucht in Hoogeveen niet zo schoon als in de rest van Drenthe

Inwoners van Drenthe ademen de schoonste lucht van Nederland, blijkt uit cijfers van het RIVM. Toch zijn er best een paar minder schone plekken, waaronder Hoogeveen.

Steden langs drukke verkeersaders zoals Hoogeveen, maar ook Meppel en Groningen komen er voor noordelijke begrippen relatief slecht vanaf. Hier wordt in het Noorden de meeste fijnstof gemeten, maar de problemen zijn niet vergelijkbaar met die in de Randstad. Over het algemeen kenmerkt het Noorden zich door schone lucht.

De lucht in het Noorden kent de laagste concentraties fijnstof en stikstofdioxide. Loppersum, Het Hogeland en de Waddeneilanden hebben de schoonste lucht van ons land.

Stikstofdioxide en fijnstof zijn erg slecht voor de gezondheid. Ze brengen vooral schade toe aan de longen. ,,Zo’n 11.000 mensen in Nederland gaan jaarlijks vroegtijdig dood door vieze lucht’’, zegt minister Stientje van Veldhoven van Milieu.

Verkeer

Stikstofdioxide (NO2) wordt voornamelijk geproduceerd door het verkeer. Fijnstof (PM10) is onder meer afkomstig van de veehouderij, het verkeer en de industrie. Rotterdam, Schiedam en Rijswijk zijn de meest vervuilde steden als het gaat om stikstofdioxide.

De hoeveelheid fijnstof en stikstofdioxide in de lucht is de afgelopen twintig jaar gehalveerd in Nederland. Dat komt onder meer door schonere auto's. Om de lucht nog schoner te maken, tekenden tientallen gemeenten, provincies en het rijk gisteren het Schone Lucht Akkoord. De hoeveelheid stikstodioxide en fijnstof moet verder naar beneden. In 2030 zouden we daarmee zo’n 4500 levens redden.