Holocaustmonument Levenslicht vanaf volgende week te zien bij De Tamboer

Het is 27 januari 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daar bij stilgestaan, ook in Hoogeveen. Van 22 januari tot en met 2 februari is het tijdelijke monument Levenslicht te zien bij De Tamboer.

Dit monument is onderdeel van een hele reeks die door heel Nederland opgesteld staan en in deze periode oplichten. Met dit landelijke project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

Locatie

Op 22 januari om 17.30 uur wordt het Levenslicht van Hoogeveen onthuld bij de Tamboer door burgemeester Karel Loohuis en Friedejet van Blankenstein van de Nederlands-Israëlitische Gemeente Drenthe.

Gedurende deze periode wordt het monument op verschillende locaties in en om De Tamboer tentoongesteld om zoveel mogelijk mensen gelegenheid te geven de impact van het kunstwerk te ervaren. Het monument komt het beste tot zijn recht in het donker. Het tijdelijke monument is te zien tot en met 2 februari.

Kunstwerk

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden; soms al generaties lang. Ook uit gemeente Hoogeveen zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord.

Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht of deel te nemen aan het bijbehorende onderwijsproject Wordt gemist, blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

75 jaar vrijheid in Hoogeveen

In heel 2020 vinden diverse activiteiten plaats in de gemeente Hoogeveen om het verleden te herdenken en door te geven en de vrijheid te vieren. Een overzicht van alle activiteiten is te vinden op www.hihoogeveen.nl/75jaarvrijheid. Aan deze lijst kunnen nog initiatieven toegevoegd worden, deze kunnen per email gemeld worden via 75jaarbevrijding@hoogeveen.nl.