Nieuwe Kopperprent Echten in stijl van Charles Dickens

Echten – Het was een jubileum maandagmiddag in het Boekbindcentrum van Echten. De 20ste Kopperprent werd uitgereikt aan de Schout van De Wolden, dat is burgemeester Roger de Groot, en gebeurde in de stijl van Charles Dickens.

Niet voor niets, want de prent zelf kende ook een Dickens-uitvoering. De Kopperprent was dit jaar voorzien van een gedicht van Jozka van Vuure, een veelzijdige kunstenaar uit Deventer. Dat is niet alleen de koekstad, maar ook een uitgesproken Dickens-stad, landelijk bekend vanwege het jaarlijkse Dickensfestijn wat nergens in het land mooier is dan daar. Van Vuure is niet alleen dichter, maar ook schilder, muzikant, beeldhouwer, kleermaker en tangoleraar. De uitreiking vond weer plaats onder toeziend oog van een groot aantal genodigden, inwoners van Echten, maar ook makers van eerdere Kopperprenten en anderen die iets met boekbinden hebben.
Om de sfeer van Charles Dickens te accentueren, was een aantal aanwezigen gekleed in de bekende kostuums. Met de muziek van – ook uit Deventer – de Middeleeuwse muziekgroep Mycelium werd het weer een traditionele gezellige grafische middag. Geheel in de stijl van de oprichter van het centrum, Bert Hummel, die in 2006 op nog maar 58-jarige leeftijd overleed. Hummel richtte het Boekbindcentrum in 2000 op, waarna het op 8 januari 2001 officieel werd geopend. Hij kreeg maar vijf jaar de tijd om het uit te bouwen, maar zijn weduwe Matje Hummel wist van geen wijken en zorgt er met de vele vrijwilligers tot op de dag van vandaag voor dat er boeken gebonden worden, zoals onlangs een houten kookboek, maar ook dat er ieder jaar weer een nieuwe Kopperprent gepresenteerd wordt.