Advocaten: Vader Ruinerwold is niet bij eerste rechtszitting, Oostenrijkse klusjesman wel

Ruinerwold - Vader Gerrit Jan van D. van het schuilgezin in Ruinerwold is volgende week niet aanwezig op de eerste openbare rechtszitting.

Dat heeft zijn advocaat Robert Snorn gezegd tegen de NOS.

Gerrit Jan van D. (67) ligt in het gevangenisziekenhuis van Scheveningen vanwege een hersenbloeding. Hij kan niet meer praten. Het OM heeft hem nog niet kunnen verhoren. Snorn verwacht niet dat zijn cliënt ooit nog in staat zal zijn om weer te spreken.

Justitie verdenkt de vader van vrijheidsberoving, witwassen, mishandeling van negen van zijn kinderen en seksueel misbruik van twee van zijn kinderen. Deze twee kinderen waren het gezin in 2011 ontvlucht en woonden nooit op de boerderij in Ruinerwold.

Volgens Snorn ontkent zijn cliënt door nee te schudden dat er ooit strafbare zaken hebben plaatsgevonden.

Josef B., de huurder van de boerderij in Ruinerwold waar in oktober het geïsoleerde gezin werd aangetroffen, is wel aanwezig bij de eerste zitting. Dat laat zijn advocaat Yehudi Moszkowicz weten aan de NOS.

B. wordt verdacht van de vrijheidsberoving van de kinderen en van witwassen. De 58-jarige Oostenrijker ontkent de aanklachten en verklaarde eerder via zijn advocaat dat hij al jaren niet meer op de boerderij is geweest.

Volgende week dinsdag vindt de eerste pro-formazitting plaats in de Ruinerwold-zaak. Dan wordt beslist of het voorarrest van B. en Van D. wordt verlengd. Het OM zal op de zitting met een uitgebreide verklaring komen. Ook wordt er besproken hoe Van D. ondanks zijn gezondheidstoestand toch gehoord kan worden.