Provincie biedt kijkje in project zonneroute A37 tijdens vier infoavonden

Hoe komt de mogelijke 40 kilometer lange zonneroute langs de A37 eruit te zien? De provincie Drenthe licht vanaf deze week tijdens vier infoavonden in Hoogeveen, Nieuwlande, Dalen en Nieuw-Amsterdam een tipje van de sluier op.

De provincie Drenthe, de gemeenten Coevorden, Emmen, Hoogeveen, netwerkbedrijf Enexis Groep en netbeheerder Rendo en Rijkswaterstaat onderzoeken hoe de bermen en op- en afritten langs de A37 kunnen worden benut voor de opwekking van zonne-energie.

De plannen voor een zogeheten zonneroute bestaan al ongeveer drie jaar. Rijkswaterstaat, de provincie Drenthe en drie gemeenten willen zonnepanelen plaatsen langs de A37 van Hoogeveen tot de Duitse grens.

Wat mag wel, wat mag niet?

Tijdens de komende infoavonden laat de provincie zien hoe de zonneroute er, aan de hand van eisen en randvoorwaarden, in grote lijnen zien hoe de zonneroute eruit komt te zien. Dat gebeurt aan de hand van een zogenaamd esthetisch programma van eisen, opgesteld door het Rotterdamse architectenbureau Studio Marco Vermeulen.

Ook komt de planning en de verdere voortgang van het project aan bod, alsmede een ‘vragenuurtje’.

Leveren van zonnestroom aan dorpen en bedrijven

Tevens is de inbreng vanuit bezoekers - zoals omwonenden - van eerdere informatieavonden van januari en februari 2019 verwerkt. Veel onderwerpen aan de orde: van het terugdringen van geluidsoverlast tot de inpassing van zonnepanelen in het landschap. Ook werd aandacht gevraagd voor veiligheid, aandacht voor landschap en natuur, de beperkte capaciteit van het elektriciteitsnet en het leveren van zonnestroom aan dorpen en bedrijven langs de route.

Data en tijden

Dinsdag 14 januari, 19.30 uur: Theater De Tamboer, Hoogeveen;

Woensdag 15 januari, 19.00 uur: MFC De Opsteker, Nieuwelande;

Woensdag 22 januari, 19.30 uur: Restaurant Cornelis, Dalen;

Donderdag 23 januari, 19.30 uur: Van der Valk Emmen, Nieuw Amsterdam.