The Read Shop !pet lanceert Hannelore, het meisje uit de sekte

Hoogeveen - Het boek Hannelore, het meisje uit de sekte wordt op 5 februari gelanceerd bij The Read Shop !pet. Het boek is geschreven door Frank Krake en gaat over de Hoogeveense Hannelore, die opgroeit binnen de sekte ‘Gemeente Gods’.

Hannelore groeide vanaf haar derde op in de sekte ‘Gemeente Gods’, waar haar ouders actief lid van waren. Haar leven speelde zich grotendeels af binnen de muren van een oud klooster in Nederland. Vijftien jaar lang werd ze gehersenspoeld en leefde ze in haar eigen wereld. De charismatische en zichzelf ‘Profeet ’noemende sekteleider Sipke Vrieswijk voerde met zijn partner Aagje een waar schrikbewind. Niemand was veilig.

„Dit boek biedt een unieke blik op het leven in een sekte, van binnenuit. Wat gebeurt daar precies? Wat doen de leden de hele dag? Wat drijft de sekteleider(s)? Hoe gaat hij om met zijn volgelingen en hoe krijgt hij voor elkaar dat ze doen wat hij wil? In hoeverre kan de politie mogelijke misstanden aanpakken?”, vertelt een woordvoerder van de boekhandel.

Ongelofelijk verhaal

„Dit is een ongelofelijk, maar volledig waargebeurd verhaal met de meest bizarre gebeurtenissen en plotselinge wendingen. Toen het einde nabij leek ‘ontvoerden’ de sekteleiders Hannelore naar Israël, Zweden en Cyprus. Na jaren gevangenschap, drank en drugs bevrijdde de politie haar, tegen haar eigen wil. Pas jaren later was Hannelore in staat om aangifte te doen. Een internationale klopjacht op Vrieswijk en zijn partner begon. Vanaf dat moment begon ook pas haar echte strijd. Het gevecht om opnieuw te leren leven, weer Hannelore te worden in een vrije wereld. Met vallen en opstaan wist ze die strijd uiteindelijk te winnen. Nu leidt Hannelore (42) een gelukkig leven met haar grote liefde en vier kinderen en hoopt ze een voorbeeld te mogen zijn voor velen.”

Frank Krake

Frank Krake (1968) schreef het boek. Hij studeerde Marketing Strategy aan de Rijksuniversiteit Groningen en publiceerde in een Amerikaans wetenschappelijk tijdschrift. Sinds 2013 schrijft hij boeken. Krake heeft meerdere bestsellers achter zijn naam staan, waaronder de bestsellers Menthol en De laatste getuige.

Van politieagent Withag hoorde hij jaren geleden voor het eerst over een meisje dat mede door zijn toedoen uit de klauwen van een sekte was gered. Het verhaal intrigeerde hem en leidde uiteindelijk tot een kennismaking met Hannelore.

Voor Hannelore interviewde Frank Krake de hoofdpersoon tientallen keren. Ook sprak hij met vele direct betrokkenen in deze unieke en spraakmakende zaak, waaronder haar ouders, zus, voormalige sekteleden en de toenmalige politieagenten. Krake deed grondig archiefonderzoek in de juridische dossiers en rapporten van psychiaters en haalde, naast veel nieuwe informatie, ook nooit eerder gepubliceerde foto’s over de sekte boven water.