'Door zachte winter hebben we deze zomer nóg eerder last van eikenprocessierups'

Regio - Van winterweer is in Nederland nog amper sprake geweest. En dat blijft voorlopig ook zo, is de verwachting bij Weerplaza.

Dat is slecht nieuws voor schaatsliefhebbers, maar ook voor mensen die in de buurt wonen van bomen waar graag eikenprocessierupsen in gaan zitten. Door de zachte winter hebben de rupseneitjes meer overlevingskans.

De aanvoer van zachte lucht blijft aanhouden en in Nederland worden de gehele maand bovengemiddelde temperaturen verwacht, is de verwachting van Weerplaza.

Drenthe en Overijssel stonden vorig jaar samen met Gelderland, Noord-Brabant en Utrecht in de top 5 van meest geplaagde provincies.

Deze zachte winter heeft tot gevolg dat eitjes van de eikenprocessierups waarschijnlijk al in maart gaan uitkomen, in plaats van in april. Dat vertelt directeur Bastiaan Meerburg van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) aan NU.nl.

Piek

,,Of er dan ook meer rupsen zullen zijn, is moeilijk te voorspellen. Wel zal de piek, die vorig jaar op 15 juni lag, een maand naar voren schuiven”, vertelt Meerburg.

Toch is er hoop voor Nederlanders die afgelopen zomer veel last hadden van de rups: het kan zijn dat het nog flink gaat vriezen 's nachts. Al heeft Weerplaza daar eerlijk gezegd niet veel hoop op. ,,Natuurlijk kan het dan wel een enkele nacht tot vorst en gladheid komen, maar veel meer dan dat lijkt de winter deze maand niet te bieden te hebben.”

Nu al voorbereidingen

In tegenstelling tot vorig jaar zijn veel Nederlandse gemeenten nu al voorbereidingen aan het treffen op het komende rupsenseizoen. Zo zijn op sommige plekken honderden vogelhuisjes geplaatst voor vogels die extra verzot zijn op de eikenprocessierups.

De overlast was afgelopen zomer driemaal zo groot als het jaar daarvoor. Tienduizenden mensen meldden zich met irritaties aan huid, ogen en longen bij artsen en ziekenhuizen.