Anonieme tips moeten drugslabs tegengaan

Regio - Meld Misdaad Anoniem lanceert woensdag een campagne om drugslabs in de buitengebieden van de provincies Groningen, Drenthe en Friesland te bestrijden.

In de provincies staan veel lege loodsen en stallen die vaak zó afgelegen liggen, dat ze aantrekkelijk zijn voor criminelen om drugs in te produceren. Vorig jaar werden daar in Noord-Nederland in totaal 33 anonieme meldingen van gedaan. Weliswaar meer dan het jaar ervoor, maar volgens Meld Misdaad Anoniem nog altijd te weinig.

Angst en zwijgcultuur

De stichting denkt dat eigenaren en omwonenden regelmatig op de hoogte zijn van deze illegale praktijken, maar dat zij daar geen melding van durven te maken. De angst voor bedreigingen of een zwijgcultuur binnen sommige gemeenschappen speelt daar volgens een woordvoerder van Meld Misdaad Anoniem een grote rol in.

Trienke Elshof, voorzitter van LTO Noord, verwoordt het als volgt: ,,Criminelen maken misbruik van goedwillende ondernemers. Over hun rug wordt veel geld verdiend. Mensen worden afhankelijk gemaakt of onder druk gezet, zo nodig met geweld.’’

Een tegenoffensief

De campagne die wordt uitgevoerd in samenwerking met het OM, de politie, het Regionaal Informatie en Expertisecentrum en elf gemeenten in Noord-Nederland, moet daar verandering in aanbrengen. ,,Om te voorkomen dat verhuurders op verborgen locaties worden verleid met grote sommen geld wordt nu een tegenoffensief ingezet’’, laat een woordvoerder weten.

Met de slogan ‘Tijdelijke huurders in jouw buurt?’ moet de campagne de komende maanden onder de aandacht worden gebracht. Mensen in de buitengebieden van de deelnemende gemeenten worden hierover met flyers en posters geïnformeerd. Via social media en populaire websites worden video’s en andere advertenties verspreid.

Gevaarlijk en illegaal

Een van de gemeenten die zich achter de campagne hebben geschaard, is het Westerkwartier. Daar worden maandelijks hennepkwekerijen opgerold. Het gros daarvan wordt opgelost door anonieme meldingen. Door aandacht te besteden aan het meldpunt van Meld Misdaad Anoniem, hoopt de gemeente dat dat aantal oplossingen het komende jaar stijgt.

Diezelfde hoop heeft burgemeester Eric van Oosterhout van de gemeente Emmen: ,,Drugslabs zijn gevaarlijk en illegaal. Ze worden gerund door criminelen, waar je echt geen zaken mee wilt doen. De stoffen die ze gebruiken zijn vaak giftig en kunnen ontploffen. Je zou er maar naast wonen. Meld het daarom als je iets verdachts ziet in een schuur, garagebox of loods: dat kan anoniem.’’

Bellen en online

In oktober lanceerde Meld Misdaad Anoniem deze campagne in Overijssel en Gelderland. Of daar sindsdien het aantal anonieme meldingen over drugslabsis is gestegen, is volgens een woordvoerder nog niet meetbaar.

Melding maken kan overigens zowel via de telefoon (0800-7000) als online op www.meldmisdaadanoniem.nl