Daling van werkloosheid zet niet meer door

Regio - Ondanks een lichte stijging van de werkloosheid van 3,3% in mei tot 3,5% van de beroepsbevolking in augustus behoort Nederland tot de 6 EU-landen met de laagste werkloosheid.

Het gemiddelde werkloosheidspercentage van de EU-landen staat vanaf mei 2019 op 6,3%. Maar zowel het Nederlandse als het Europese werkloosheidspercentage daalt de laatste maanden niet meer. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In het voorjaar van 2019 werd in Nederland de laagste werkloosheid gemeten sinds de start van de crisis in 2008. In maart tot en met mei was 3,3 procent van de beroepsbevolking werkloos. Vanaf juni is dit percentage licht gestegen naar 3,5 in augustus. Daarna bleef de werkloosheid gelijk.

Het werkloosheidspercentage loopt sterk uiteen in de 28 landen van de Europese Unie. Het hoogst was de werkloosheid in Griekenland en Spanje, waar respectievelijk 16,8 procent en 14,2 procent van de beroepsbevolking van 15 tot 75 jaar werkloos was.

Met een werkloosheidspercentage van 3,5 behoort Nederland tot de 6 landen met de laagste werkloosheid. Alleen in Malta, Polen, Duitsland en Tsjechië was de werkloosheid lager. In Hongarije was de werkloosheid even hoog.