Swingen voor het goede doel tijdens dansestafette op Koningsdag

Hoogeveen - Rommelmarkt, kinderactiviteiten, aubade, optocht, schminken en muziek. Al jaren een succesformule om de jaarlijkse Koningsdag te vullen. In Hoogeveen komt daar dit jaar op maandag 27 april iets unieks bij. Op initiatief van Linda Bols (38) uit Hoogeveen vindt in het Activum een dansestafette plaats. En niet zomaar een.

Alle dansstijlen krijgen een podium, individueel of in groepsverband en niet in competitieverband. De opbrengst van het dansevenement komt ten goede aan Mediclowns, Stichting Leergeld Hoogeveen en de Voedselbank Hoogeveen.

Dansen is al heel wat jaren een belangrijk onderdeel in het leven van Linda. Als jong meisje begon ze met jazzballet. Daarna deed ze aan streetdance, tapdansen, bellydance, zumba, salsa en stijldansen. „Op dit moment doe ik aan ballroomdansen”, vertelt ze. „Ook in wedstrijdverband.”

Al een poosje liep de Hoogeveense met het idee rond om, ondanks een drukke baan en een gezin, iets bij te dragen aan goede doelen. Ze kwam uiteindelijk op het idee om dit te combineren met datgene wat ze leuk vindt, dansen dus. „Dansen geeft me niet alleen energie. Ik beleef er ook veel plezier aan.”

Op verzoek van een collega verzorgde Linda samen met andere dansers eens een dansdemonstratie in een verzorgingshuis. De reacties waren lovend. „We kregen ook een reactie dat we er geld voor konden vragen, maar dat wilden wij niet. En áls we er geld voor zouden vragen, dan voor een goed doel.” Het idee werd verder uitgewerkt en heeft geresulteerd in de dansestafette op maandag 27 april in het Activum.

Alle dansstijlen zijn welkom

Linda roept iedereen op die van dansen houdt, individueel of in groepsverband, zich aan te melden. Ook dansclubs en –verenigingen zijn van harte welkom. De basisscholen in de gemeenten Hoogeveen en De Wolden worden via sportfunctionarissen op de dansestafette geattendeerd. „Uiteraard kunnen scholen uit andere gemeentes zich ook aanmelden”, vertelt Linda. „Alle dansstijlen zijn welkom, ook culturele dans.”

De dansestafette is niet in competitieverband. Linda benadrukt dat het vooral om plezier gaat in combinatie met de goede doelen. Elke deelnemer betaalt 3,50 euro inschrijfgeld en dient daarnaast sponsorgeld binnen te halen. Tijdens de dansestafette krijgt het publiek eveneens de mogelijkheid om te doneren. De eerste deelnemers hebben zich intussen al aangemeld via de oproep die Linda al op Facebook heeft geplaatst. „Een zumbagroep uit Hollandscheveld, bollywooddansers, stijldansers en de Mediclowns, die de opening zullen verzorgen staan al genoteerd. Maar daar moeten natuurlijk nog véél meer dansers en dansgroepen bij!”

Perfecte locatie

De gekozen datum van Koningsdag is volgens Linda niet zonder reden. „Vier jaar geleden kwam de regen met bakken uit de hemel. Dat is toch jammer van zo’n dag? Voor de meesten is het een vrije dag en dan wil je toch iets leuks doen?”

Linda legde de link met de Kinderen voor Kinderen dans en de Koningsspelen. Ook de oproep van Koning Willem-Alexander om een sportief element toe te voegen aan Koningsdag droeg bij aan het idee. Daarbij is het Activum de perfecte locatie voor de dansestafette. Deze moderne topsporthal beschikt over alle nodige faciliteiten en voorzieningen. Daarnaast biedt deze plaats voor ruim 2000 toeschouwers.

Ook is de ligging van het Activum gunstig omdat deze gesitueerd is tussen de vrijmarkten in de winkelcentra en het centrum van Hoogeveen. De komende drie maanden zal er flink geworven worden, want de organisatorische voorbereidingen, waar Linda anderhalf jaar geleden mee begonnen is, zijn zo goed als klaar. „Van het plan tot en met de inzet van de ehbo, alles is geregeld.”

Ook de eerste vrijwilligers en sponsoren hebben zich al gemeld voor het dansevenement. ‘Maar ook daar kunnen er nog meer bij’, geeft Linda aan. „We zijn ook nog op zoek naar artikelen voor de feestelijke aankleding in de stijl van Koningsdag, wellicht dat bedrijven artikelen hebben liggen. Reclame maken is geen probleem. Laten zij zich vooral melden.” De dansestafette op maandag 27 april is vrij toegankelijk en is van 10.00 tot 14.00 uur. Het professionele licht en geluid ligt in handen van de DJ Company.

Via www.danshoogeveen.nl kunnen dansers zich inschrijven. Verder is hier eveneens meer informatie voor dansers en sponsoren te vinden. Vragen en ideeën zijn welkom via administratie@danshoogeveen.nl Dans Hoogeveen is ook via Facebook te volgen.