Lintje voor Ruiner molenaar Jan Schenkel

Ruinen – De vrijwillige molenaar Jan Schenkel van molen de Zaandplatte in Ruinen is gisteravond geëerd met een Koninklijke onderscheiding. Dat gebeurde tijdens de Nieuwjaarsvisite van de stichting Historie Ruinen in zaal Kuik. Even na half tien kwam burgemeester Roger de Groot tevoorschijn om het lintje uit te reiken. Schenkel is nu lid in de orde van Oranje Nassau.

Jan Schenkel is 77 jaar en al tientallen jaren actief als vrijwilliger in Ruinen en omgeving. Schenkel was in de oude gemeente Ruinen nog gemeentesecretaris en stond de colleges van de burgemeesters Klaas de Boer en Anne Meijer bij. Hij is de laatste jaren vooral bekend als vrijwillig molenaar en bestuurslid van molen De Zaandplatte in Ruinen. Sinds 1985 is hij secretaris, maar Schenkel volgde ook de cursussen die nodig zijn om als molenaar actief te kunnen zijn. Maar hij deed nog meer op molengebied: van 1999 tot 2018 was hij biotoopwachter en lid van de Molenadviesraad Molenstichting Drenthe.

Jan Schenkel is nu ook weer nauw betrokken bij de werkzaamheden aan de molen, die deze week plaatsvinden. Afgelopen vrijdag plaatste de firma Vaags de hoogwerker die gebruikt gaat worden om de wieken en alles wat daaraan vast zit te vervangen. Zaterdag werden door de molenaars en vrijwilligers de zeilen van de wieken gehaald, deze liggen in de molen en worden binnenkort schoongemaakt zodat ze fris en netjes terug kunnen worden geplaatst aan de nieuwe wieken. Woensdag begint de firma Vaags met de werkzaamheden.

Donateursbestand

Dat de inwoner van Ruinen iets met historie heeft, blijkt uit twee andere activiteiten: van 1999 tot 2005 was hij voorzitter van de Drentse Historische Vereniging en sinds 2002 redacteur en eindredacteur van het periodiek van de Stichting Historie Ruinen, tevens beheerder van het donateursbestand en medeauteur van twee boeken van de stichting Historie Ruinen. Zo werkte hij mee aan het boekje over melkrijders in de voormalige gemeente Ruinen. Dat kwam in 2012 uit en werd gemaakt door Hendrikus Niezing, Jan Schenkel, Jan Pries en Hennie Kuijer.

Tussen 1980 en 1985 was hij tevens voorzitter van Veilig Verkeer Nederland, afdeling Ruinen. De eervolle onderscheiding leverde Jan Schenkel uiteraard bloemen en een dankbaar applaus van de vele aanwezigen op.