Maandaggevoel: Leonora de vries
Door Leonora de Vries

De schaamte voorbij

Vliegschaamte. Toen ik het woord voor het eerst hoorde verkleurde ik. Niet van schaamte, maar van verontwaardiging: „Zijn ze helemaal gek geworden?”

Vliegschaamte. Toen ik het woord voor het eerst hoorde verkleurde ik. Niet van schaamte, maar van verontwaardiging: „Zijn ze helemaal gek geworden?”

Manipulatie

Toch volgde er de maanden erna nog veel meer woorden waarachter ‘schaamte’ geplakt werd. Ik vind het moedwillig opleggen van een schaamtegevoel belachelijk. Alsof we al niet genoeg schaamte voelen. Het is een nare vorm van manipulatie. Als je het maar vaak genoeg zegt, gaat een ander zich vanzelf ongemakkelijk voelen. Maar dat is ook de bedoeling van schaamte: dat je je conformeert aan het collectief. Alsof we daar met zijn allen veel beter van worden?k heb in ieder geval geen vliegschaamte. Ook al begon ik 2019 met een vlucht vanuit Portugal naar Nederland. Ook heb ik geen Netflixschaamte, klimaatschaamte of smulschaamte.

Schaam ik me dan nooit? Jawel. Maar vaak realiseer ik me dan ook wel dat ook dit opgelegde reacties zijn. Bijvoorbeeld als je een scheet laat in gezelschap. Gênant, maar ja... soms gebeurt het. Schaamte is de rem op ongepast gedrag in een groep en een soort van correctie op jezelf. Het kan helpen bij zelfontwikkeling. Maar overal een zweem schaamte overheen leggen, dat gaat te ver. Veel te ver.

Guilty pleasure

Ik vind schaamte in ieder geval geen goed iets om 2020 mee te beginnen. Schaamtegevoelens houden je weg van dingen die je graag zou willen. Het zorgt voor een fikse negatieve lading om je leven, om de dingen die je doet. Sinds wanneer zijn wij begonnen om een koekje bij de koffie een guilty pleasure te noemen? Of wat te denken van een lepel mayonaise bij je patatjes of een lekkere biefstuk? Want tja, vleeseetschaamte, het is er vast ook al. Want elke dag vlees, het is inmiddels not done.

Vrij van schaamte?

Hoe zou het zijn als jij en ik ons nooit meer zouden schamen? Als je vrij was van angst? Zou je eindelijk je droom achterna gaan? Gemakkelijker bepaalde keuzes maken die je heel veel moois kunnen opleveren?

Zonder schaamte kun je je (toch al zo kostbare) tijd vullen met genieten van het hier en nu, in plaats van leven in het verleden en jezelf dwarszitten met zaken uit het verleden.

Natuurlijk, een leven zonder een greintje schaamte of angst is onmogelijk en niet nodig. Maar het scheelt een slok op een borrel als we af en toe iets minder hard aan die rem trekken.