Het Portret: ‘De Zachte Stoefzaander is het eerste bier uit de nieuwe ketel’

Stuifzand - Een bijzonder hobby of gewooon een bijzonder mens. De Hoogeveensche Courant laat regelmatig iemand aan het woord in de reeks Het Portret.

Naam: Rick Koster

Leeftijd: 36 jaar

Woonplaats: Stuifzand

Hobby: Bierbrouwen

Waarom bier brouwen?

„Bierbrouwen doe ik niet omdat het dan goedkoper of beter is dan het bier bij de slijter. Ik brouw voornamelijk omdat het leuk is. Wat is er nu mooier dan een biertje je eigen geur, kleur en smaak te geven? Wanneer anderen dan ook aangeven het een lekker bier te vinden, dan maakt dat het plaatje natuurlijk helemaal compleet.”

Wat voor bier brouw je?

„Op dit moment ben ik een tripelbier aan het maken, het is de bedoeling dat deze tripel een alcoholpercentage van ongeveer 9 procent heeft. Ook zal ik er een klein beetje koriander in doen. Naar verwachting is dit bier drinkbaar in april 2020. De naam van dit bier is nog niet bekend. Mocht iemand suggesties hebben, laat dit dan gerust weten op mijn Facebookpagina De dorpsbrouwer. Daarnaast heb ik onlangs een Weizenbier gemaakt, ‘De Zachte Stoefzaander’. Dit is het eerste biertje uit de nieuwe brouwketel en zal naar verwachting begin februari gedronken kunnen worden. Het volgende bier wat ik zal gaan maken is een IPA (Inda Pale Ale), een mooi hoppig bier van ongeveer 7 procent alcohol.”

Hoe vaak brouw je bier?

„Wanneer ik zin en tijd heb, dit klinkt vrij voor de hand liggend maar je moet je bedenken dat een brouwdag toch wel 6 à 7 uur in beslag neemt. Hierna komen er nog verschillende stappen die ook de nodige tijd in beslag nemen. Naast mijn gezin en werk vergt dit de nodige planning. Ik probeer minimaal een keer per maand te brouwen.”

Wat is je lievelingsbier?

„Mijn lievelingsbier? Een bier dat in een glas zit. Klinkt eenvoudig maar ik kan eigenlijk van alle bieren wel genieten, ieder bier heeft dan ook zijn charme. Waar ik op het moment erg van kan genieten zijn de Russian Imperial Stouts, een mooi complex donker bier met een hoog alcohol gehalte, qua smaken kun je denken aan bittere chocolade, koffie, karamel, een heerlijk geniet bier voor bij de openhaard. Ook een goede Indian Pale Ale met lekker veel hop is voor mij een heerlijk geniet moment.”

- Hoe lang drink je al speciaalbier?

„Vanaf 2009, hiervoor dronk voornamelijk pils. Mijn interesse begon tijdens het boodschappen doen in een supermarkt op Texel, hier kwam een winkel medewerker de winkel in met een krat bier, hij was het magazijn nog niet uit of hij werd van alle kanten bevraagd naar het winterbier van de Texelse bierbrouwerij (iets wat dus in het krat zat). Omdat ik toen geen idee had wat dit was maar wel iedereen hierop af zag stuiven heb ik ook een flesje mee genomen en ben ik dat weekend naar de brouwerij gegaan om te kijken hoe het brouwen in zijn werk ging. Vanaf dat moment wilde ik zelf ook bier maken. Na veel uurtjes op het forum van hobbybrouwen.nl en het lezen van boeken over het brouwen ben ik december 2011 zelf gaan brouwen.”

Wat doe je met het gebrouwen bier?

„Opdrinken natuurlijk, per brouwsessie probeer ik 20 liter bier te maken, dit is ongeveer 2,5 krat bier (66 flesjes). Nu zou ik dit zelf kunnen opdrinken, maar dan zou ik niet meer kunnen genieten van alle andere mooie bieren. Ik geef dan ook graag wat weg aan vrienden, familie en buren. Wel vraag ik dan altijd of ik de flesjes weer schoon terug zou mogen en ben ik benieuwd wat men van het bier vond.”

Je bent de dorpsbrouwer van Stuifzand! Genieten de dorpsgenoten ook mee?

„’De Zachte Stoefzaander’ en de tripel zijn de eerste bieren uit de nieuwe ketel, uiteraard zullen de dorpsgenoten de bieren mogen proeven.

Wil je meer met het brouwen van bier gaan doen in de toekomst?

„Naast mijn gezin en werkzaamheden in de gehandicaptenzorg is het brouwen echt een vrijetijdsbesteding. Uiteraard denk ik zelf ook verder en zou het mij leuk lijken om samen met mensen met een verstandelijke beperking een brouwerij te runnen, hierbij zou je dan kunnen denken aan een proeflokaal met daarnaast de brouwerij waar mensen met een verstandelijke beperking hun dagbesteding krijgen.”