Maand van de spiritualiteit in Ontmoetingskerk Zuidwolde

Zuidwolde - In de Ontmoetingskerk aan de Hoofdstraat in Zuidwolde worden drie activiteiten georganiseerd over het thema spiritualiteit.

'Spiritualiteit' is een lastige term. Er zijn meerdere definities en waarschijnlijk heeft zo ongeveer elk individu zijn of haar eigen opvatting van de betekenis ervan. In veel gevallen komen bij mensen associaties op met 'zweverig' en 'iets met geloof'. 'Daar doe ik niet aan, aan spiritualiteit', wordt vaak gezegd. Maar niet aan spiritualiteit doen is een onmogelijkheid. Elk mens is spiritueel. Spiritualiteit gaat namelijk over dat wat je beweegt, dat wat zin en betekenis geeft aan je leven. Het gaat over bewust worden en bewust zijn van die drive. Spiritualiteit is in veel gevallen juist heel aards en ligt dicht bij de persoon zelf.

Die Ik Ben

De eerste activiteit in de Ontmoetingskerk is op zondag 12 januari om 15.30 uur: ‘Die Ik Ben’, muziektheater Kirsten Benschop met Derk Groen op gitaar en darboeka. In een wereld waarin realiteit lijkt plaats te maken voor zelfgecreëerde virtualiteit, is Die Ik Ben een oproep tot echtheid. En dus duikt Kirsten, met de nodige (zelf)spot, in het ingewikkelde gangenstelsel van ons brein. Waarom doen we wat we doen en zeggen we wat we zeggen? Waarom vinden we het moeilijk om eerlijk en oprecht te zijn en doen we ons voor als iemand die we misschien wel helemaal niet zijn? Intussen voelen we ons verre van gelukkig en dempen we onze onrust en eenzaamheid door te zoeken naar voortdurende afleiding en een bezoekje aan de zoveelste therapeut.

Muziektheater met een knipoog naar zingeving

In Die Ik Ben is Kirsten meer zichzelf dan ooit tevoren. Hoe blijft zij overeind in een dik-ik tijdperk waarin geluk een doel op zich is geworden en waarin haar leven geregeerd wordt door aandacht en erbij willen horen? Die Ik Ben is muziektheater met een knipoog naar zingeving. Breindenken, keuzestress, relaties, burn-out, sociale media, eindigheid, zelfhulpboeken en meer: het komt allemaal voorbij. Die Ik Ben rekent af met dromen over morgen en mijmeren over gisteren, want is het leven niet eenvoudiger als je de realiteit accepteert zoals die is? En is contact niet wezenlijker als je je gekend weet zoals je écht bent? Hardop (onder)zoekend, zingend, verhalend en poëtisch zet Kirsten, begeleid door Derk Groen op gitaar en darboeka, een scherpe, relativerende, herkenbare en bovenal eerlijke voorstelling neer.

Geloven in gedichten

De tweede activiteit is ‘Geloven in gedichten’ met Els Deenen op vrijdag 17 januari, aanvang 10.00 uur. Poëzie van hedendaagse dichters als Marjolein van Heemstra, Joost Zwagerman en Anne Vegter komen ter sprake. Gedichten die de aanwezigen in gesprek brengen over geloven. Veel vragen en soms een antwoord.

Taizéviering

En dan is er de Taizéviering op zondag 19 januari, aanvang 19.00 uur. Een avondviering in de sfeer van Taizé met liederen, gebed, lezingen en stilte.