Briljanten feestje Klaas en Alie Zwiep

Alteveer – Klaas en Alie Zwiep traden in 1954 net een dag voor de jaarwisseling met elkaar in het huwelijk. Het echtpaar uit Alteveer vierde maandag dus het 65-jarig huwelijksjubileum, een feest dat niet gevierd werd zonder de komst van burgemeester Roger de Groot en de regionale media.

„Vroeger maakt dat niet uit", zegt Alie over de opmerkelijke trouwdatum. De 88-jarige Klaas Zwiep woonde in die tijd in Nieuw-Balinge en had een vriend in de buurt van Alteveer, waar hij regelmatig mee langs de weg flaneerde. Het was op die 22ste januari 1950 dat hij daar de twee jaar jongere Alie Scholing tegen het lijf liep. Een eerste zoen werd gevolgd door verkering, huwelijk en een gezinnetje. Van de zes kinderen overleed er eentje, Klaas en Alie kregen ook dertien kleinkinderen en vier achterkleinkinderen. Hun laatste achterkleinkind is nog maar net geboren. Jolien Zwiep was op 19 december zelfs de duizendste baby die in het Wilhelmina Ziekenhuis van Assen werd geboren in 2019, tevens één van de laatste die in de oude verloskamers ter wereld kwam.

Zelfstandig

Het echtpaar woont nog steeds geheel zelfstandig in wat één van de oudste boerderijen van Alteveer is, aan de Hendrikus Zomerweg. In 1959 namen ze deze over van de ouders van Alie en tientallen jaren bestierden ze daar een klein boerenbedrijf met vooral mestvarkens, wat koeien en schapen als extraatje. De kinderen wonen allemaal in de buurt, ook de kleinkinderen zijn in de buurt blijven wonen. Verveeld hebben ze zich nooit; niet alleen de boerderij leverde een hoop werk op, ook nog eens zwaar, ook op maatschappelijk gebied lieten Klaas en Alie zich niet onbetuigd. Ook nu nog staan er drie schapen in de wei voor het huis, terwijl de kippen nog twee keer per week eieren leggen. „Maar we eten wel elke dag een eitje hoor", zegt Alie veelbetekenend. Niet dat dit het geheim is om gezond oud te worden, maar toch. Wel heeft Klaas twee weken geleden zijn rijbewijs in moeten leveren, omdat hij niet slaagde voor het examen. Gelukkig voor het stel is er De Wolden Vervoert, dat nog voor een beetje mobiliteit zorgt.

Herinneringen

De herinneringen gaan door de kamer,, zoals over het carbidschieten. „Ja, dat heb ik wel gedaan. Met melkbussen, maar ook met oude verfblikken. Daar hield je dan je voet op. Tegenwoordig worden de bussen steeds groter", ziet Klaas. Het is buiten zonnig en de temperatuur loopt op naar 6 graden Celsius. De nachtvorst doet terugdenken aan de tijd dat er nog wijken liepen, waar boten met turf voeren. „Als er ijs lag, dan begon het te kriebelen hoor. Dan moest je schaatsen", glundert Alie. „Ik ben wel vanuit Nieuw-Balinge via Hoogeveen naar Alie geschaatst, dat kon toen nog", vult Klaas aan.

Het feest werd maandagmiddag al gevierd in De Eikenhof bij Hollandscheveld. Niet geheel toevallig, want ze hebben hun eigen terrein al jaren geleden tot De Eikenhof gebombardeerd door de aanwezigheid van die mooie eiken.