‘Kleine Held’ Roelof Wever overleden

Ruinen – In zijn woonplaats Ruinen is op eerste kerstdag Roelof Wever overleden. De 89-jarige Wever was onder meer erelid van voetbalvereniging Ruinen en kreeg bekendheid als ‘Kleine Held’, een boekje dat in 2013 geschreven werd door zijn dorpsgenoot Kees Opmeer.

Roelof groeide op in- en rond een boerderij op Gijsselte en trouwde in 1952 met zijn geliefde Mina Kloeze. Toen ze moesten trouwen, bepaalden zijn ouders dat Roelof en Mina maar op de boerderij moesten wonen en werken. Het begin van hun landbouwbestaan was niet makkelijk met weinig ervaring en veel pech. Uiteindelijk werd een deel van het land aan Defensie verkocht en ging hij samenwerken met een collega-boer. Vijf hectare land werd samen bewerkt. Het moest wel, want met één paard kon Roelof weinig uitrichten.

Wat veel mensen niet wisten – Roelof was een bescheiden man -, maar wat via het boekje ‘Kleine held’ duidelijk werd, was dat Roelof als 12-jarige er in de oorlog voor zorgde dat Joodse gevangenen van kamp Gijsselte, die daar ook aan het werk werden gezet, eten kregen. Het eten werd onopvallend neergelegd op een afgesproken plek in het bos, waar de Joodse arbeiders het feilloos wisten te vinden. De Duitsers wisten van niks. ‘Ik dacht niet aan gevaar, mijn ouders waarschuwden me er ook niet voor’, zei Wever er in 2013 over.

Hij deed rond die uitgave zijn verhaal op meerdere scholen, waar leerlingen ademloos luisterden naar dat indrukwekkende verhaal. Het was ook aan Roelof Wever te danken dat het monument ‘Kamp Gijsselte’ er kwam, ter nagedachtenis aan de 200 Joodse dwangarbeiders die vanaf begin 1942 tot 2 oktober van datzelfde jaar in het werkkamp ondergebracht werden. De Joden moesten de heide ontginnen. In de beruchte nacht van 2 op 3 oktober werden ze allemaal via Kamp Westerbork naar concentratiekampen in Duitsland en Polen gedeporteerd.

Roelof en Mina woonden achttien jaar aan de Zuides, maar in november 2016 verhuisden ze naar een zorgwoning aan de Jan Wierengaweg. Daar vierden ze in 2017 hun 65-jarig huwelijksjubileum, op 14 april 2018 overleed Mina en bleef Roelof alleen achter. Zijn geheugen liet hem al jaren in de steek. ‘Het verlies was er voor het einde, de rouw voordat het afscheid kwam. Toen die onzeker verwarring bezit van je gedachten nam’, aldus luidt de mooie tekst op de rouwkaart. Roelof Wever is zaterdag in familiekring gecremeerd.