‘Als de zon schijnt, is het alsof de ruimte in goud is gehuld’

Zuidwolde - Sommige mensen kunnen het gewoon: door dingen heen kijken en er een mooie woning in zien. Jan (69) en Thea (68) Beumer uit Zuidwolde horen bij die categorie.

Van het oude Amro-gebouw aan de Hoofdstraat 106A hebben ze een prachtig huis gecreëerd met een lichtinval waar menigeen jaloers op zal zijn. Het is dan ook niet wonderlijk dat op de eerste verdieping het schildersezel voor het raam staat met licht vanuit het noorden.

Evert Gruppen, zwager van Jan en Thea, riep het een paar jaar geleden tijdens de nieuwjaarsborrel met de familie: ,,Jullie moeten gewoon eens kijken naar dat kantoorpand aan de Hoofdstraat. Rijd er anders meteen even langs. Het is echt wat voor jullie”, aldus Thea.

Sauna in kluis

Ze gehoorzaamden en daar kregen ze geen spijt van. „We reden er langs en keken door de vele ramen en zagen het eigenlijk wel zitten.” Die maandag erop belde het echtpaar meteen de makelaar. „Of het mogelijk was om er een woonhuis van te maken?”, zegt Jan enthousiast. „Ja dus! Niemand was daar volgens mij nog opgekomen, want ook de makelaar moest het even navragen. Toen we hier binnen hadden gekeken, waren we om. We zagen mogelijkheden genoeg. Dat licht, de vele ramen, de ruimte en natuurlijk de bijzondere elementen, die er nu nog in zitten. Denk aan de kluis, waar nu de sauna zit. Nee, die moet niet dichtvallen”, vertelt Jan lachend.

„Ook bleek de woning geweldig geïsoleerd te zijn. Meerdere deuren die er in zaten toen het nog een bank was, zijn nog aanwezig. Die naar de keuken bijvoorbeeld. Die is loodzwaar”, vertelt Thea.

Op de tenen

Wel moesten natuurlijk een douche, een keuken en een extra toilet gerealiseerd worden. Het raam van de keuken kijkt uit op de Hoofdstraat. Een nadeel: Thea kan er niks door zien, tenzij ze op haar tenen staat. „Dat is ook nog een grappig verhaal”, vertelt Jan. ,,Thea was hier op haar pumps en toen hebben we het raam aangemeten. Nooit aan gedacht dat ze dan wat langer zou zijn. Dus toen het raam er in was gezet en we hier kwamen, liep ze op platte schoenen. Ze kan er dus niet doorheen kijken. Ach, het verhaal is grappig en we kunnen er toch niks meer aan doen.”

Een van de weinige dingen die geen drastische metamorfose ondergingen zijn de plafondbalken. „Die zijn prachtig gewhitewashed. Daar veranderen we dus helemaal niks aan. Net als dat we bijna alle ramen hebben laten zitten”, vertelt Thea. „Als de zon schijnt, is het alsof de ruimte in goud is gehuld. Zoveel licht komt hier binnen en daar word ik echt gelukkig van.”

Jan en Thea woonden altijd buitenaf in Pesse en hadden eigenlijk niet gedacht dat ze nog eens binnen een bebouwde kom zouden gaan wonen. „We zijn er eigenlijk ontzettend wijs mee. We wonen tegenover de winkels, er is veel reuring hier en naarmate je ouder wordt is dat ook wel heel gezellig. Ik had niet verwacht dat ik het hier zo naar mijn zin zou hebben”, zegt Jan.