Patricia Volbeda in Heel Holland Bakt: ‘Ik leg de lat hoog voor mezelf’

Hoogeveen - Velen weten het: de taarten van Patricia Volbeda (45) uit Noordscheschut zijn verrukkelijk en prachtig. In 2018 won zij Heel Hoogeveen Bakt. Nu doet de amateurbakker een gooi naar de landelijke titel in Heel Holland Bakt. Patricia kwam door de ‘audities’ van het bekende televisieprogramma en is zondag vanaf 20.15 uur te zien in de eerste aflevering bij de NPO.

Een promo-filmpje op tv en Facebook verraadde haar deelname aan het geliefde bakprogramma. „Ik krijg heel veel reacties van mensen dat ze me gezien hebben op tv. Zelf heb ik mezelf op televisie nog niet gespot, wel op Facebook. Ik vind het allemaal erg spannend. Want zo op televisie geeft toch wel het gevoel dat je met de billen bloot gaat.”

Over het programma mag Patricia niks vertellen in verband met haar contract met de NPO. Maar wat wel bekend is dat ze 700 kandidaten achter zich heeft gelaten en behoort tot de laatste 50 taartenbakkers. In het promofilmpje is te zien dat de eerste aflevering zich afspeelt op een braderie.

Perfectionistisch

Het meedoen aan Heel Hoogeveen Bakt was al een hele stap voor de inwoonster van Noordscheschut. „Ik ben nogal perfectionistisch. Al een keer of drie wilde ik meedoen aan de Hoogeveense bakwedstrijd, maar trok mezelf steeds terug omdat ik vond dat mijn taart niet goed genoeg was. In 2018 ging ik toch, op aandringen van mijn man. Ik was erg onder de indruk van de andere inzendingen’, herinnert Patricia zich. Toch won ze. „Ik had een dripcake gemaakt. Een chocolade-vanilletaart met drie lagen verse frambozen ertussen.”

De bakster uit Noordscheschut maakt regelmatig taarten voor anderen. „Hobbymatig hoor. Als je professional bent mag je niet eens meedoen aan Heel Holland Bakt. Dat controleren ze uitgebreid.”

‘Opdrachten maakte ik meerdere keren om te proeven’

Met de zege van Heel Hoogeveen Bakt op zak bedacht ze dat een stap verder Heel Holland Bakt was. Ik meldde me aan en moest diverse audities doen en gesprekken voeren. Verder moest ik thuis opdrachten maken. Deze maakte ik meerdere keren en liet mensen proeven.”

Komende zondag zit ook Patricia zelf voor de buis. „Ik had de uitzending graag alleen willen kijken, maar mijn schoonmoeder is jarig, dus ik denk dat het met meerdere mensen wordt’, zegt Patricia met een lach.

Wie wil weten hoe het haar vergaat in Heel Holland Bakt, moet zondag om 20.15 uur inschakelen op NPO 1.