Technasium-leerlingen RvEC ontwerpen nieuwe escaperoom

Hoogeveen - Onlangs begon klas 4 havo/vwo van het Roelof van Echten College met een eerste technasiumproject. De opdracht kwam ditmaal van Escaperoom The Basement in Hoogeveen. Zij hebben in de oude gemeentekluis van gebouw De Compaen twee escaperooms.

Om ook interessant te blijven voor mensen die beide rooms al gespeeld hebben en omdat de escaperooms veel publiek trekken, zijn de eigenaren van plan een derde escaperoom te openen. Zij wilden graag jongeren laten meedenken over de inrichting om nieuwe, frisse ideeën op te doen. Met een plattegrond van de beschikbare ruimte kregen de leerlingen de opdracht om een nieuw thema te bedenken en hierbij nieuwe puzzels te ontwerpen en te produceren.

Unieke ervaring

De officiële uitreiking van de opdracht begon met een kijkje bij Escaperoom The Basement. Een deel van de klas speelde beide escaperooms, terwijl een ander deel achter de schermen zag wat hun klasgenoten aan het doen waren en hoe er sturing gegeven werd aan het spel. Een unieke ervaring, want de eigenaar vertelde dat er buiten het personeel nog nooit iemand had meegekeken. Vervolgens zijn de teams op school vol enthousiasme gestart. Na overleg werd voor een thema gekozen dat door de hele klas gedragen werd: ontsnappen uit een drugslab. Binnen dit thema kreeg elk groepje de opdracht om met vier ideeën te komen, waarvan twee ideeën werden uitgewerkt tot een werkend prototype.

Scala aan puzzels ontworpen

Op donderdag 5 december was de eindpresentatie en al snel bleek dat de leerlingen een heel scala aan puzzels ontworpen hadden. Van met Arduino geprogrammeerde bewegende puzzels met lasers tot geheimschrift en puzzels met magneten: alles kwam aan bod. De opdrachtgevers waren erg enthousiast en gaven meteen al aan het thema zo interessant te vinden dat ze dat willen gebruiken voor hun derde escaperoom. Daarnaast waren er veel puzzels die prima in het thema passen, leuk zijn voor bezoekers en daarmee veel potentie hebben om ook gebruikt te worden in de room.

‘Wij volgen proces op de voet’

Vanaf januari wordt gestart met de bouw van de nieuwe escaperoom. De klas is nu al uitgenodigd om de room te spelen als deze af is. ,,We volgen het proces uiteraard op de voet en zijn benieuwd hoeveel ideeën van onze leerlingen we straks terug zien als de nieuwe escaperoom af is’’, aldus een woordvoerder van het Roelof van Echten College.