Gerald en Dorothé verwelkomen wildvreemden aan tafel tijdens tweede kerstdag: ‘Niemand hoort alleen te zijn tijdens kerst’

Hoogeveen - Ze lopen al jaren rond met het idee om mensen die eenzaam zijn uit te nodigen tijdens de kerst en dit jaar hebben Gerald en Dorothé uit Hoogeveen de knoop doorgehakt. Ze hopen op tweede kerstdag vier wildvreemde mensen te verwelkomen.

Ze zetten vorige week een bericht op de weggeefhoek 0528 op Facebook en ze hebben al één aanmelding binnen. Ze hopen op nog 3 mensen. ,,We snappen dat mensen wantrouwend zijn, maar dat is niet nodig. We willen mensen gewoon een mooie dag bezorgen.”

De kinderen zijn op tweede kerstdag de deur uit en ze hebben ruimte over. Gerald houdt van koken en staat graag in de keuken. Daar komt ook nog bij dat het duo van kletsen houdt. ,,Samen kletsen we vaak tot diep in de nacht. We zijn nieuwsgierig naar het verhaal van mensen, want iedereen heeft wel wat bijzonders meegemaakt in zijn of haar leven. Niemand hoort alleen te zijn tijdens Kerstmis. Iedereen heeft aandacht nodig, een luisterend oor en wil graag gezien worden”, vertelt Dorothé aan de eettafel die over twee weken wordt gevuld met een lopend buffet.

Eten is bijzaak

Een draaiboek hebben ze nog niet. ,,We beginnen met een drankje, gaan lekker kletsen en daarna zien we wel. Ik zet van alles op tafel. Rijst, kip, aardappeltjes, gehaktballen, schnitzels en ga zo maar door. En wie allergieën heeft kan dat doorgeven na de aanmelding. Maar het eten is bijzaak. We willen graag met iedereen in gesprek en hopen dat mensen aan deze dag leuke contacten overhouden.”

Vooral de interesse naar mensen is dus de drijfveer. ,,Veel mensen zijn geneigd om te oordelen over een ander. Daar betrappen we onszelf ook wel eens op, dat is automatisme. Maar er worden geen slechte mensen geboren, die worden gemaakt. We kunnen natuurlijk niet de hele wereld redden, maar met dit project hopen we een beetje het verschil te maken”, vertelt Gerald. Dorothé is het daarmee eens. ,,Ik geloof heel sterk in een klein steentje in het water gooien, dat dan uiteindelijk een grote kring wordt. Maar dan wel een positieve kring. Soms kun je door vriendelijk te zijn al heel veel bereiken. Zeg eens goedemorgen, of lach eens naar een ander. Dat kan voor die persoon het grote verschil maken die dag.”

Ook hoopt het duo dat er mensen zijn die volgen. ,,Het is zo simpel, maar zo leuk. Doe gewoon eens wat voor een ander. De reacties onder ons bericht op Facebook waren bijna allemaal positief. Er was een persoon die wantrouwend was. En dat snap ik wel, maar is niet nodig. We hoeven er niks voor terug.” Op de foto wil het stel absoluut niet. ,,We hoeven niet met onze hoofden in de krant. We zijn hier heel bescheiden over, vandaar”, vertellen ze lachend.

Aanmelden kan via henriette.meppelink@ndcmediagroep.nl.