Leerling RSG Wolfsbos staat model voor campagne Paarse Vrijdag

Hoogeveen - ‘Jezelf kunnen zijn is een feest!’ is het motto van Paarse Vrijdag 2019. Ook leerlingen en docenten van RSG Wolfsbos zullen op 13 december vieren dat zij oké zijn met alle genders en seksuele oriëntaties.

De 16-jarige Lars den Hartog uit Hoogeveen en leerling van locatie Dikkenberg is één van de zeven gezichten van de landelijke campagne om aandacht te vragen voor Paarse Vrijdag.

1 Hoe kwam je in contact met GSA (Gender & Sexuality Alliance)?

„Ik volg GSA op Instagram en een paar maanden geleden zag ik een oproep dat je je kon aanmelden als model voor de campagne van Paarse Vrijdag. Normaal gesproken ben ik best verlegen, het reageren op de oproep voelde voor mij dan ook als een grote uitdaging. Ik dacht, het is nu of nooit!”

 

2 Je bent een van de zeven gezichten van de landelijke campagne voor Paarse Vrijdag 2019! Hoe ben je dat geworden?

„Ja, ik ben uitgekozen uit ruim 150 aanmeldingen en vind het helemaal te gek! Voor de fotoshoot ben ik samen met een vriendin met de trein naar Amsterdam gegaan. Het was heel erg interessant om zo’n shoot een keer mee te maken en ik heb veel leuke mensen ontmoet.”

 

3 Wat zijn de reacties van je familie, vrienden, klasgenoten en docenten?

„Ik heb het eerst aan mijn opa verteld, hij reageerde heel positief. Ook mijn ouders, vrienden, klasgenoten en docenten zijn razend enthousiast. Sommigen noemen het stoer, anderen vinden het lef hebben om tegen heel Nederland te zeggen dat het oké is om ‘jezelf te kunnen zijn’.”

 

4 Wat betekent Paarse Vrijdag voor jou?

„Paarse Vrijdag is voor mij een speciale dag om aandacht te vragen om ‘jezelf te kunnen zijn’. Paarse Vrijdag is in 2010 als Spirit Day begonnen in de VS toen leerlingen paars gingen dragen om hun steun te betuigen aan medeleerlingen die lesbisch, homo, bi of trans waren. De kleur paars is gekozen omdat in de regenboogvlag de kleur paars voor ‘spirit’ staat. Spirit kun je vertalen als geestdrift of enthousiasme.”

 

5 Wat ga je doen op Paarse Vrijdag?

„Wat denk je, ik trek m’n paarse kleding aan en draag schoenen en sokken met een regenboog! Mensen die zich onzeker voelen om wie of wat ze zijn, voelen zich zo extra gesteund door iedereen die paars draagt op Paarse Vrijdag. Doe jij ook mee?”