Vrienden van Iraans gezin voeren actie in Zeist: ‘Ze jagen ze gewoon de dood in’

Hoogeveen - Een touringcar vol vrienden vertrok vanmiddag vanuit Hoogeveen naar het detentiecentrum in Zeist om de Iraanse familie, die verbleef in het asielzoekerscentrum in Hoogeveen en morgen uitgezet wordt, een hart onder de riem te steken. Sommige mensen met tranen in hun ogen, zoals waterpoloër Sven Jansen, die samen met de twee zoons speelt in het waterpoloteam van ZPC.

De buschauffeur parkeert het enorme gevaarte voor het asielzoekerscentrum in Hoogeveen. Een voor een druppelen er mensen de bus in. Vrienden van het gezin uit het asielzoekerscentrum stappen in, maar ook Nederlandse vrienden van de moeder en twee zoons. Onder hen is dus ook Jansen, die zijn tranen amper kan bedwingen. ,,Van de een op de andere dag waren ze verdwenen”, vertelt Jansen.

,,Ze spelen al een tijd in ons team en er is een enorme klik. Het zijn goede spelers, leuke jongens en afgelopen maand heb ik nog een gesprek gehad met de oudste zoon. Dat gesprek ging over waarom ze hier eigenlijk zijn. Hij was er eindelijk aan toe om alles te vertellen. Hij vertelde dat hij zo bang is om terug te gaan en dan gebeurt er dit.”

Machteloos

Vorige week werd het gezin ’s nachts van hun bed gelicht en werden ze meegenomen naar het detentiecentrum in Zeist. ,,Ze wisten van niks. Als ze terug worden gestuurd, jaagt de IND ze gewoon de dood in. Dit is zo onwerkelijk. Je bent zo machteloos. We kunnen niks doen, alleen protesteren. Het is mijn vriend en als je gewoon weet dat hij terug wordt gestuurd en daar wordt vermoord. Je moet er niet te lang bij nadenken. Dit is onze laatste kans.”

De bus vertrekt vanaf het asielzoekerscentrum, maar heeft ook nog een stop bij de Ichthuskerk en het Roelof van Echten College, waar de jongens op school zaten. Dominee Lieuwejan van Dalen van de Centrumkerk is ook mee. ,, Ze kwamen in de zomer van 2018 voor het eerst bij ons in de kerk en ze zijn er elke week trouw om hun geloof te betuigen. Iran is een van de landen waar christenen het ergst vervolgd worden. Ze worden gewoon vogelvrij verklaard. Ik hoop dat we met onze tocht naar Zeist een statement kunnen maken en dat we kunnen voorkomen dat ze worden uitgezet. Deze mensen gaan me echt aan het hart.”