'Het is ontzettend zwaar om de pijn mee te dragen, van jezelf, je familie, maar ook van de nabestaanden'

Voor het onder invloed van alcohol doodrijden van de 43-jarige Kasper Wulff uit Hoogeveen is maandag voor het gerechtshof in Leeuwarden een jaar celstraf (waarvan de helft voorwaardelijk) geëist tegen een 53-jarige automobilist uit Elim.

De verdachte zei op de zitting dat hij zich niets van het ongeval kan herinneren. Hetzelfde zei hij vorig jaar ook bij de zitting van de rechtbank in Assen. Volgens getuigen, zoals medeweggebruikers en agenten, reed hij veel harder dan was toegestaan. De fatale aanrijding gebeurde in de namiddag van 27 december 2016 op de A37 bij Hoogeveen.

De verdachte uit Elim is vorig jaar door de rechtbank veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur en drie maanden cel voorwaardelijk en een jaar voorwaardelijke rijontzegging. Het Openbaar Ministerie had een fors hogere straf geëist en is in hoger beroep gegaan. Dat is maandag behandeld.

Moeilijk om ongeval te herbeleven

Op alle vragen over de toedracht van het ongeval verklaarde de verdachte dat hij er geen herinnering aan heeft. De raadsheer van het hof vroeg de Elimmer of het te moeilijk voor hem was om het ongeval te herbeleven. ,,Dat is al drie jaar zo”, zei hij.

Op de plek van de aanrijding was eerder een ongeval gebeurd. De stiefvader van Kasper Wulff was met zijn auto en aanhanger geschaard. Hulpverleningsdiensten waren bezig om de voertuigen te bergen. De Hoogevener was door zijn schoonmoeder gebeld om te vragen of hij haar man wilde ophalen. Wulff ging er met zijn dochter naartoe.

De politie had de vluchtstrook afgezet en achter de politie-auto met zwaailichten stond nog een gele wagen met zwaailichten van Rijkswaterstaat. De Elimmer reed volgens getuigen veel te hard. Een medeweggebruiker heeft verklaard dat hij juist vaart minderde vanwege de waarschuwingslichten bij de afzetting. Ze wilden naar links, maar daar kwam plotseling met grote snelheid de auto van de verdachte aan.

Wulff doodgereden voor ogen gillende dochter

Doordat een voorligger al naar links ging, maakte de Elimmer een plotselinge uitwijkmanoeuvre. Hij raakte in de slip en de macht over het stuur kwijt. De automobilist knalde eerst tegen de politieauto en vloog daarna de berm in. Daar reed hij frontaal in op de Hoogevener die bij de auto van zijn schoonvader stond. Kasper Wulff werd doodgereden voor de ogen van zijn gillende dochter.

Dit verlies is niet voorwaardelijk. Dit verlies is levenslang. Na al deze tijd sleept de zaak nog steeds voort. Meneer weet zich niets te herinneren. Hij stelt zich op als slachtoffer. Maar wie is slachtoffer? Wie heeft bier gedronken en is in de auto gestapt?

De verdachte, die geen strafblad heeft, voelt zich schuldig. Hij huilde. ,,Het is ontzettend zwaar om de pijn van jezelf mee te dragen, van je familie, maar ook van de nabestaanden. Het lijkt voor de buitenwereld of je gewoon doorleeft, maar dat is absoluut niet zo. Ik zou morgen bij de nabestaanden op de stoep willen staan. Maar ze noemen mij een moordenaar. Dat maakt de drempel wel erg hoog.”

Hoge mate van schuld

De advocaat-generaal van het Openbaar Ministerie vindt dat de automobilist een hoge mate van schuld heeft aan het dodelijke ongeval en dat hij zeer onvoorzichtig heeft gereden. ,,Hij heeft daarbij een ongeval veroorzaakt, waarbij een dodelijk slachtoffer is gevallen. Een werkstraf is hiervoor absoluut niet passend.” Naast de celstraf is een rijontzegging van twee jaar (helft voorwaardelijk) geëist.

Volgens advocaat Tineke Pieters moet de Elimmer worden ontslagen van rechtsvervolging, omdat hij niet schuldig is aan het veroorzaken van het dodelijke ongeval door onvoorzichtig rijgedrag. De advocaat stelt dat hij heeft gereageerd op een foute verkeersmanoeuvre van een ander. In zijn laatste woord zei de Elimmer huilend. ,,Ik vind het verschrikkelijk wat er gebeurd is. Nogmaals wil ik tegen de nabestaanden zeggen dat ik me ze in gesprek wil.”

Het hof doet maandag 23 december uitspraak.