SP ziet nieuwe kansen voor Intercity-stop in Hoogeveen

Hoogeveen - Hoogeveen - De inzet van een snelle intercity in 2023 en de aanleg van een HSL-lijn van Groningen (via Drachten) naar Amsterdam wakkeren nieuwe hoop aan bij SP Drenthe en Hoogeveen op de komst van een Intercity-status voor Hoogeveen. „Deze nieuwe ontwikkelingen bieden nieuwe kansen voor Hoogeveen als Intercity Station”, stellen Drents fractievoorzitter Greetje Dikkers en gemeenteraadalid Philip Oosterlaak van de SP.

Knooppunten

Momenteel werkt NS met een dienstregeling met de spoorknooppunten Zwolle, Leeuwarden en Groningen waar mensen kunnen overstappen. Een IC-stop in Hoogeveen zou volgens NS de gehele dienstregeling met de knooppunten op lossen schroeven zetten. Een stoptrein was dus wat rest.

Maar de tijdwinst die de nieuwe snellere intercity op gaat leveren, geeft volgens de SP tijdsruimte voor een IC-stop in Hoogeveen.

Spoorboog

Met deze ontwikkelingen in het achterhoofd betwijfelt het Hoogeveense SP-raadslid Oosterlaakof of de geplande werkzaamheden aan de zogenaamde boog bij Hoogeveen nog enige zin hebben. „Immers als de Intercity binnenkort niet meer voorbij Hoogeveen hoeft te razen, dan kunnen die miljoenen beter besteed worden aan echte verbeteringen van het spoor.”