Waterpoloteam ZPC komt in actie voor uitgeprocedeerd gezin: ‘Teruggaan betekent de doodstraf’

Hoogeveen - Een deel van het waterpoloteam van ZPC Hoogeveen vertrekt vanmiddag ook richting Zeist om het Iraanse gezin dat het in asielzoekerscentrum in Hoogeveen verbleef een hart onder de riem te steken. Het gezin is vorige week ’s nachts opgepakt en naar een detentiecentrum in Zeist gebracht. Morgen worden ze uitgezet naar Iran. De twee jongens van 16 en 17 speelden in het waterpoloteam.

Het gaat trainer Hans Stevens echt aan het hart. ,,We moeten redden wat er te redden valt. Als zij terug worden gestuurd, betekent dat de doodstraf. Dat moeten we koste wat kost voorkomen.”

Samen met vele andere bewoners van het asielzoekerscentrum vertrekken ze vandaag aan het einde van de middag naar Zeist. ,,Wat we daar precies gaan doen, weet ik niet. Ik neem aan dat de vrienden van het gezin een plan de campagne hebben. Wij vliegen gewoon in in de hoop dat we daarmee wat kunnen betekenen.”

Vermist

Het gezin wordt teruggestuurd naar Iran omdat de IND niet gelooft dat het gezin christelijk is en de drie zouden dus geen gevaar lopen. ,,Dat is niet waar. Omdat ze christelijk zijn, wacht hun daar de doodstraf. Het is echt bizar wat er gebeurt. Vorige week waren ze ineens vermist en toen bleek dat ze ’s nachts zijn opgepakt. De jongens maken deel uit van ons team. We hebben ze opgevangen omdat ze dol zijn op waterpolo en dat in Iran ook speelden. Ook speelden ze mee tijdens wedstrijden. Gelukkig was dat mogelijk, ondanks dat ze geen status hadden.”