Hoogeveners en asielzoekers in actie voor gezin dat uitgezet wordt: ‘Niets doen kan ook niet’

Het gezin Afshar gaat morgen samen met nog een tiental andere asielzoekers uit het azc en veel andere Hoogeveners zich inzetten voor een Iraanse Zahra, die samen met haar kinderen Abbas en Efran van 16 en 17 jaar wordt uitgezet. Zahra is christelijk, maar de IND gelooft haar niet. Als ze teruggaat naar Iran worden zij en Abbas en Efran vermoord.

,,Vijf dagen geleden heeft de politie hun opgepakt in het asielzoekerscentrum in Hoogeveen”, vertelt Pourya Afshar (17). Samen met zijn vader, moeder, zus, andere asielzoekers en Hoogeveners, waaronder een leerkracht van het Roelof van Echten College, stapt hij morgen in de auto naar de gevangenis in Zeist, waar de vrouw met haar kinderen gevangen zit.

Doodstraf

Pourya maakt zich grote zorgen. ,,Als iemand zijn geloof verandert in Iran, betekent dat de doodstraf. De IND denkt dat de vrouw niet christelijk is. Ze is onze buurvrouw in het azc en onze vriendin en we moeten wat doen. Daarom gaan we bij de gevangenis in Zeist protesteren, liederen zingen en bidden. We weten niet of het helpt, maar niets doen kan ook niet.”

Morgen om 19.30 uur wordt de vrouw naar Schiphol gebracht. Pourya hoopt dat mensen misschien ideeën hebben om te doen. ,,We moeten dit tegenhouden. We willen haar niet verliezen.”