Hoogeveens project ‘A Song 4 Maluku’ gaat voortvarend van start: 'Krachten bundelen voor Molukken'

Het Moluks muzikale duo, tevens broer en zus, Elly Usmany-Unitli (49) en Patrick Unitli (46) uit Hoogeveen zijn het cd-project ‘A Song 4 Maluku’ (een lied voor de Molukken) gestart. Hier nemen 50 Molukse muzikanten uit heel het land aan deel. De opbrengst van de cd komt ten goede aan de hulpverlening op de Molukken.

De eilandengroep in het oosten van de Indische archipel wordt sinds 26 september getroffen door aardbevingen, vele naschokken en gevaar voor een tsunami. Complete dorpen zijn verwoest en bewoners zijn de bergen in gevlucht. Elly en Patrick hopen met hun project hun steentje bij te dragen aan de getroffenen.

Dorpsbewoners in de Molukken, met name op het eiland Ambon, die het zwaarst zijn getroffen, zijn de bergen in gevlucht. Niet alleen voor hun eigen veiligheid, maar ook uit angst voor een tsunami. Onlangs nog op 14 november werd er een aardbeving met een kracht van 7,1 gemeten, waarna een tsunamiwaarschuwing werd afgegeven.

Hele gezinnen, ook met jonge kinderen, leven sinds eind september onder erbarmelijke omstandigheden in tentenkampen. Hulporganisaties, ook uit Nederland, zijn reeds op gang gekomen om te kunnen voorzien in eerste levensbehoeften. De Molukse gemeenschap in Nederland, zo ook in Hoogeveen, maakt zich zorgen om familieleden aldaar. Er zijn de afgelopen weken diverse hulpacties en benefiets in het hele land georganiseerd. Ook heeft een aantal gemeentes met een Molukse gemeenschap financiële middelen beschikbaar gesteld. Met de gemeente Hoogeveen vinden er nog gesprekken plaats naar aanleiding van het indienen van een motie.

‘We moeten íets doen!’

Ook Hoogeveense Molukkers komen in actie, zoals Elly Usmany-Unitli en haar jongere broer Patrick. Sinds de jaren ’90 zijn zij muzikaal actief, schrijven hun eigen nummers en treden met regelmaat op in den lande. Patrick beschikt over een eigen muziekschool en dito studio. En in laatstgenoemde ruimte worden de laatste weken overuren gedraaid. ,,Eigenlijk liepen we al een poosje rond, los en nog ver vóór de aardbevingen, met het idee om een lied op te nemen voor de Molukken”, vertelt Elly.

,,Iets vergelijkbaars als USA for Africa uit 1985.” Een bevriende kennis was in september op vakantie op het Molukse eiland Ambon. Een week voordat de aardbevingen zich voordeden, zag hij dat er dode en onbekende vissen aanspoelden op het strand. ,,Dit was al een voorteken”, vertelt Elly.

,,Twee dagen na de aardbeving op Ambon hadden Patrick en ik een optreden op de pasar malam in Enschede. We hadden de organisatie laten weten dat we íets moesten doen. We bespraken ons idee met een collegamuzikant die ons aanspoorde om USA for Africa om te dopen tot een Song for Maluku.” En zo geschiedde.

Oproep op Facebook

Elly kreeg een ingeving, legde de vraag aan Patrick voor om een lied te schrijven en plaatste een oproep op Facebook. ,,Ik zou wel zien of er reacties op zouden komen. Nou, die kwamen er!” Binnen een mum van tijd meldden zich de eerste muzikanten om hun medewerking te verlenen. ,,Mijn inbox stroomde vol. Er kwam zelfs een bericht binnen van een echtpaar dat onderweg was naar Ambon. Zij gaven aan ons project financieel te willen ondersteunen.”

Toen het aantal aanmeldingen de 50 dreigde te passeren heeft Elly de oproep gesloten. ,,We gingen al gauw aan de slag met het plannen en de opnames. Onder de muzikanten zijn niet alleen bekenden in onze muzikale kring, maar ook minder bekende. Ook die willen we een kans geven.”

Zelfs uit Duitsland

De muzikanten en vocalisten komen uit alle hoeken van het land, uit Limburg, Brabant, Zeeland en zelfs uit Duitsland. Patrick schreef in eerste instantie één lied, niet veel later volgde een tweede en uiteindelijk zijn het tien nummers geworden. Elly: ,,Patrick heeft alles zelf geschreven. Het zijn Nederlandstalige, Maleise en Engelse liedjes, ook gospel. Hij is écht een magician. Hij doet zoveel inspiratie op waarmee hij de teksten én de muziek van de liedjes bedenkt.”

Het lied ‘Aku rindu bersaudaraku’ (‘ik heb heimwee naar mijn broeders en zusters’) is het voornaamste lied van de cd, waar Elly zich in herkent. ,,Twee jaar geleden ben ik met mijn moeder op de Molukken geweest bij haar familie en die van mijn vader. Het voelde als thuiskomen en zo vertrouwd.”

Elk lied op de cd wordt gezongen en gespeeld door verschillende samenstellingen van muzikanten. Elly: ,,Ook dat is leuk en mooi om te zien. Mensen die nog nooit met elkaar hebben gespeeld, zetten samen iets moois neer. Muziek verbindt.”

‘Alles moet kloppen’

Alles verloopt voorspoedig en volgens schema, hoewel het ook veel tijd en energie kost. Met een liedje inzingen, een instrument bespelen en alles opnemen ben je er volgens Elly nog niet. ,,Alles moet kloppen, de zang met de muziek. Nadat het gemixt is, wordt alles gemasterd. En dat is secuur werk, want alle oneffenheden moeten er dan uitgehaald worden.” Dat het een fysieke en financiële investering vraagt, daar zijn broer en zus zich van bewust, maar het geeft hen tegelijkertijd ook energie. ,,Als je ergens achter staat en werkt vanuit je hart, dan is het goed.”

Om het gehele muzikale plaatje compleet te maken, wordt er eveneens een videoclip opgenomen. Dicky Wattimena, eigenaar van het Molukse restaurant Havendorp in Vlissingen, heeft hiervoor zijn locatie beschikbaar gesteld. Wattimena heeft op zijn beurt binnen zijn netwerk een filmmaker bereid gevonden die de clip belangeloos gaat opnemen. ,,Er gaan zoveel deuren voor ons open”, vertelt Elly. ,,We zijn God dankbaar. We doen dit niet voor onszelf. Samen met onze familie, de sponsoren en muzikanten willen we met de release van de cd, dat zal begin 2020 worden, zoveel mogelijk geld genereren voor onze Molukse broeders en zusters die door de aardbevingen zijn getroffen.”

Het project A Song 4 Maluku, en daarmee ook de release van de cd en de verkoop ervan, is via @projectAS4M op Facebook te volgen. Mensen die het project, en daarmee de Molukken, een warm hart toedragen en een donatie willen doen, kunnen een e-mail sturen naar asong4maluku@gmail.com.