Wandeling Kerst door Zuid loopt door verschillende gebouwen: 'We willen mensen verbinden'

Het wordt een behoorlijke happening. Op 19 december wordt Kerst door Zuid gehouden, een wandeling door de wijk Zuid in Hoogeveen. Alle bewoners, maar ook mensen uit de rest van Hoogeveen, zijn uitgenodigd om mee te lopen.

De wandeling voert de deelnemers door de hele wijk, maar ook door verschillende gebouwen. ,,Dat maakt de wandeling extra speciaal”, vertellen initiatiefnemers Wietse van der Hoek en Jolanda Paans.

Zoektocht

Van der Hoek is voorganger van baptistengemeente Beth-El en Paans is dominee van de Goede Herderkerk. Beide kerkgebouwen staan in Zuid. Al pratende kwamen ze gezamenlijk op het idee. ,,We vinden dat we iets voor de wijk kunnen betekenen. Het is best een zoektocht om te kijken hoe je wat kunt betekenen voor de mensen. En hoe verbind je mensen hier?”, aldus Paans.

Van der Hoek beaamt dat. ,,Deze wijk heeft niet echt hele markante herkenningspunten en het is niet echt een gemeenschap, geen dorp op zich. Mensen zijn in deze tijd best wel op zichzelf gericht en dat is niet eens altijd een keuze. Soms overkomt iemand iets en het is fijn om elkaar in dingen te herkennen. Zo liegen de cijfers er bijvoorbeeld niet om: meer dan de helft van de inwoners van Zuid leeft van een minimaal inkomen. De werkloosheid is hoog en er wonen veel eenoudergezinnen. We kunnen dat probleem niet oplossen, maar we geloven wel dat het fijn is om te verbinden en dat je je buren leert kennen. Mensen staan niet automatisch voor elkaar klaar en als je elkaar kent gebeurt dat sneller.’

Plein Goede Herderkerk

De wandeling start op het plein voor de Goede Herderkerk. Starten kan tussen 17.00 en 19.15 uur. ,,Tijdens de wandeling worden de deelnemers meegenomen in het kerstverhaal, het verhaal is ook de leidraad. De wandelaars komen onder andere langs de drie wijzen en het kribbetje met Jezus. Onderweg zijn er allerlei verrassingen. De kinderen van basisscholen De Sprong, Het Koraal en De Fontein krijgen een starttijd mee. We komen onder andere door Het Koraal, De Sprong, Des-gebouw, de Ichthuskerk en mogelijk het oude pand van De Fontein. Aangezien er veel kinderen van De Fontein meelopen, zou dat een mooie mogelijkheid zijn om nog een keer binnen te kijken in hun oude school”, vertelt Paans.

De organisatie heeft een app ontwikkeld. ,,Bij elke locatie kan een QR-code gescand worden, die een vraag laat zien. Uit het antwoord krijgen de deelnemers letters en daar kunnen ze later weer een zin van maken. De app is ontwikkeld door leerlingen van het Alfa-college, in samenwerking met de ICT academie.”

1500 tot 2000 mensen

De twee voorgangers gaan ervan uit dat er veel mensen meelopen. ,,We hopen op 1500 tot 2000 mensen. Zo’n ronde maken door een wijk in Hoogeveen spreekt vast veel mensen aan. Je ziet de buurt dan toch even op een andere manier. En hoe leuk is het om elkaar te ontmoeten zo vlak voor kerst?”