Stichting Samen voor Gambia bestaat 10 jaar; bestuur neemt ondernemers mee op bijzondere reis

Hoogeveen - Stichting Samen voor Gambia werd 10 jaar geleden opgericht. In die periode is ontzettend veel werk verzet. Vele evenementen en acties zijn vanuit Hoogeveen op touw gezet en niet zonder succes.

Met het ingezamelde geld heeft de stichting twee nieuwe medische posten gerealiseerd in de binnenlanden van het arme Gambia. Recent reisde het bestuur weer af naar Gambia, samen met een groep ondernemers.

Het is in 2009 begonnen, na een succesvolle fancy fair op het plein bij De Vredehorst in Hoogeveen. In plaats van het geld te schenken aan een goed doel, is de organisatie in het vliegtuig gestapt om het West-Afrikaanse land Gambia te bezoeken. ,,Overigens is het goed om te vermelden dat iedere reis en het verblijf nooit betaald wordt vanuit de Stichting. Eenmaal in Gambia heeft de groep meerdere projecten bezocht om een keus te maken. Veel stichtingen kiezen ervoor om rondom de kust projecten te realiseren omdat het daar simpelweg hard nodig is en gemakkelijker realiseerbaar. Daarin tegen is de armoede in de binnenlanden nog groter en wordt het realiseren van projecten in het binnenland bemoeilijkt door een slechte infrastructuur en zeer beperkte toegang tot materiaal”, vertelt bestuurslid Winette Schaper.

Toch koos de stichting Samen voor Gambia ervoor om een project te starten landinwaarts, ruim 250 kilometer van de kust. ,,Destijds nog bereikbaar via een volledig onverharde weg, inmiddels is het grootste deel geasfalteerd. De post is gerealiseerd in Pinai, een dorpje in het CRA-district. In kleine stapjes is de post operationeel gemaakt en uitgebreid met een wachtruimte, stromend schoonwater en een solarsysteem voor de voorziening van elektriciteit. Dit project is afgerond met de bouw van drie dokterswoningen. In nauwe samenwerking met de overheid is een tweede post gerealiseerd, zo’n 15 kilometer verder landinwaarts van Pinai, in NanaBa. Stichting Samen voor Gambia wil graag verder, en is zich nu aan het oriënteren voor een volgend project.”

Ondernemersreis

Samen met negen ondernemers reisde het bestuur af naar Gambia. ,,Voor de 9 gasten een unieke beleving. Iedere ondernemer boekte zelf een ticket naar Gambia en in ruil voor het doneren van een sponsorbedrag hebben ze unieke beleving terug mogen ontvangen van het bestuur. Door de jaren lange ervaring en de vele connecties en vrienden van de bestuursleden in Gambia zijn de 9 gasten in aanraking gekomen met de echte cultuur van de Gambianen.”

Ze hebben overnacht onder de sterrenhemel, bedekt door een klamboe. Er zijn inkopen gedaan op de lokale markt, waarna ze samen hebben gekookt met de lokale bevolking op brandhout en in grote potten. ,,Ze hebben mogen ervaren hoe de locals leven en hoe het er in een ontwikkelingsland echt aan toe gaat. Dat de stichting nauw samenwerkt met de bevolking bleek ook wel tijdens een bezoek aan een mogelijk nieuw project. Er vond een indrukwekkende meeting plaats met de overheid en de dorpshoofden en een aantal dorpelingen.”

De hele groep werd in dankbaarheid en als vrienden ontvangen. ,,Ondanks de grote armoede werden we regelmatig uitgenodigd om mee te eten uit de grote schaal couscous en soms rijst en waren we welkom in ieder compound (serie van huisjes van een gezin).”

Njau

De medische post in het dorpje Njau is in slechte staat. Njau ligt op de Nordbank, ver in het binnenland, tegen de grens van Senegal aan, en is bereikbaar via een onverharde weg. ,,Dit stuk Gambia is nog armer dan wat wij tot nu toe gezien hebben. Meer dan 85 dorpen zijn afhankelijk van deze eerste hulp post en bevallingsfaciliteit. De reisafstand naar de post is kilometers, die vaak te voet of op een ezelskar moet worden afgelegd. Om de post te renoveren en te herbouwen en functioneel te maken is veel geld nodig. Een eerste bijdrage is geleverd door de groep ondernemers, en voor het restant gaat de stichting met al haar betrokkenen zich inzetten om stap voor stap het bedrag bij elkaar te krijgen.”

Voor wie de stichting wil ondersteunen kan kijken op www.samenvoorgambia.nl, op de Facebookpagina of een donatie overmaken op NL66 INGB 0004 474315 t.n.v Stichting Samen voor Gambia.