Hoogeveens talent gezocht voor Springplank

Hoogeveen - De culturele instellingen van Hoogeveen blazen de Hoogeveense Lente nieuw leven in en starten de talentenjacht Springplank. Een nieuwe naam, een nieuwe organisatie en een nieuwe zoektocht naar talent in de meest uiteenlopende disciplines: dans, zang, muziek, beeldende kunst, literatuur en gedichten.

Voor iedereen vanaf 8 jaar, tegen wie familie en vrienden altijd zeggen: ,,jij moet eens iets gaan doen met je talent!” en die altijd al eens in de spotlights heeft willen staan. Scala Centrum voor de Kunsten, theater De Tamboer, Het Podium, Poppunt Drenthe en de Bibliotheek/Verhalenwerf lanceren de zoektocht naar hét podiumtalent van Hoogeveen en omgeving.

Het idee

,,Na het jarenlange succes van de Hoogeveense Lente, borrelde het idee bij ons al een poosje om hier weer nieuw leven in te blazen,” vertelt Gerrit-Jan Rutgers van Scala. ,,We organiseren al enkele jaren met succes als culturele instellingen gezamenlijke projecten, zoals bijvoorbeeld U!TdagenD en het Hartje Winter Festival. Met alle populaire talentenjachten die je op televisie voorbij ziet komen, was voor ons de tijd rijp om dit ook in Hoogeveen weer op poten te zetten.”

Vanuit alle culturele instellingen werken medewerkers samen aan het project.

,,De naam heeft een dubbele betekenis: we willen deze talentenjacht opzetten zodat amateurs in de meest uiteenlopende disciplines het als een daadwerkelijke springplank naar een hoger niveau kunnen gebruiken. Maar ‘spring’ verwijst ook naar de Engelse term ‘lente’ en is daarmee een knipoog naar de vroeger zo populaire Hoogeveense Lente,” vertelt Femmy Benjamins van De Tamboer. Benjamins was destijds ook actief betrokken bij de Hoogeveense Lente.

Hoe werkt Springplank?

Iedereen vanaf 8 jaar kan zich tussen 1 januari en 1 maart 2020 aanmelden voor Springplank via de websites van de culturele instellingen. Een deskundige jury maakt een selectie uit alle inzendingen en selecteert deelnemers voor de voorronden, die plaatsvinden op 27 maart, 28 maart, 3 april en 4 april. ,,De voorronden zullen niet alleen in Hoogeveen, maar ook in de omliggende dorpen plaatsvinden,” vertelt Jannie ten Hove van de Bibliotheek/Verhalenwerf. ,,Zo proberen we te laten zien dat de talentenjacht ook voor mensen in de omliggende dorpen bedoeld is.”

Op basis van de voorronden worden er finalisten gekozen, die in de aanloop naar de finale een coachingtraject aangeboden krijgen. Hierbij geven coaches bijvoorbeeld tips op het gebied van podiumpresentatie en techniek.

De finale van Springplank vindt ten slotte op zaterdag 23 mei 2020 plaats in De Tamboer. “Springplank is een ontzettend leuk traject voor een hele brede groep creatievelingen: bands, zangers, dansers, schrijvers, vertellers en beeldend kunstenaars. Wie in de prijzen valt, maakt zelfs kans op een podiumplek op bijvoorbeeld U!TdagenD Hoogeveen of Stadsfestival Hoogeveen,” aldus Ruud Gielen van Poppunt Drenthe.

Informatie over Springplank is te vinden op de websites van De Tamboer, Scala Centrum voor de Kunsten, Het Podium en de Bibliotheek/Verhalenwerf. De aanmelding opent 1 januari 2020.