Vijftien juniorenzwemmers ZPC naar NK

Hoogeveen / Eindhoven - Komend weekend nemen vijftien zwemmers en zwemsters van ZPC Hoogeveen deel aan de Nederlandse kampioenschappen in Eindhoven.

Met een geheel nieuwe opzet vanuit de KNZB zal nu moeten blijken of dit goed gaat uitpakken. Bij de junioren zwemmen nu twee jaargangen bij elkaar in, waarbij van die twee jaargangen de beste dertig zwemmers en zwemsters mogen starten en wel op tien afstanden. Zo zal dus iedereen aan een klassement deelnemen waar tenslotte de beste tien zwemmers gehuldigd gaan worden.

In top dertig

Bij de junioren één en twee jongens hebben Cai Mink, Tiamo van der Veen en Olivier Wilbers zich door middel van die tien afstanden in de top dertig geplaatst. Deze jongens zijn alle drie geweldige zwemmers en zij zullen gaan strijden om zo hoog mogelijk te eindigen. Bij de meisjes heeft Carlijn Gruppen zich door haar sterke zwemmen van de laatste tijd daarbij geschaard.

Deze zwemmers moeten dus goed zijn in de vlinder, rugcrawl, borstcrawl, schoolslag en wisselslag waarbij dan de 100 en 200 meters gezwommen worden, met daarnaast de 400m borstcrawl. Daarbij mogen ze dan hun slechtste afstand doorstrepen om zo hoog te gaan eindigen.

De KNZB wil op deze manier voorkomen dat kinderen al op jonge leeftijd zich gaan specialiseren voor een bepaalde slag.

Zestig besten

Dachèn Haaijer en Jasmijn Sterken hebben zich niet bij deze top dertig kunnen zwemmen, maar wel bij de zestig besten en daar wordt dan vanaf nummer dertig het kleine klassement gezwommen over vijf afstanden.

Omdat het twee leeftijden bij elkaar zijn (2007/2008) heb je als jongste zwemmer minder kans om de top dertig te halen en willen ze deze kinderen wel de kans geven om toch aan het NK deel te nemen.

Dachen Haaijer is de jongste en het is knap dat zij zich geplaatst heeft. Zij mag op zaterdag en ondag samen met Jasmijn starten.

Eigen specialiteit

Bij de junioren 3 en 4 zijn het de beste dertig op de ranglijst die zich plaatsten en bij de langere afstanden de beste twintig. Hier plaatsten bij de meisjes Riemke Tinneveld, Miron Schimmelpennig en Julia Redzimska zich voor bepaalde afstanden. Deze meisjes kunnen bij hun eigen specialiteit en afstand goed meekomen en verdienen het dan ook om deel te nemen aan deze kampioenschappen.

Bij de jongens mogen Mac Peeks en Quinn Heederik samen veel afstanden zwemmen. Daar wordt naar uitgekeken. Deze jongens zitten in een groeispurt, zodat het altijd leuk is om te zien hoe zich dat omzet in hard zwemmen.

Afwachten

Bij de jeugd meisjes gaat het om Mirthe Schenkel, Charlotte Wilbers en Dominique Dingshoff, waarbij twee laatstgenoemden jeugd één zijn en Mirthe in de oudste jeugdcategorie deelneemt. Mirthe Schenkel kan goed meedoen bij de schoolslagnummers en zij heeft zich dit jaar aangesloten bij het OC in Hengelo, waar zij drie keer per week mee traint. Dit brengt reistijd mee en gewenning, het is dus afwachten hoe dit gaat uitpakken, maar zij zal daar zeker alles aan gaan doen. Hier dus ook twee jaargangen bij elkaar, jeugd een en twee, wat maakt dat de jongsten niet echt kans maken op medailles.

Lagere afstanden

Charlotte Wilbers en Dominique Dingshoff zijn beiden goed op de langere afstanden. Zij moeten in de ochtend de series zwemmen, waarna in de middag de finales volgen. Bij de jongens is het jeugd één-zwemmer Kylian Heederik die eigenlijk op alle afstanden goed kan meedoen en een goede compacte zwemmer is. Hij zal zeker gaan proberen om een finaleplaats te bemachtigen en misschien daarin wel eens hoog kan eindigen.

Interessant weekend

Het wordt een interessant weekend waarbij op donderdagmiddag wordt gestart met de langere afstanden, 800 meter en 1500 meter jeugd, 400 meter voor de junioren zwemmers en waar ZPC direct al met veel zwemmers zal starten.