Korfbal en voetbal in Pesse slaan door bouw woningen de handen ineen

In Pesse wordt vandaag een samenwerkingsovereenkomst getekend door de voorzitters van korfbalvereniging Niek en sportvereniging Pesse (voetbal). Een historisch moment voor het dorp.

In de overeenkomst is vastgelegd hoe beide clubs de komende maanden de plannen voor de integratie tussen korfbal en voetbal gaan uitvoeren.

Nieuwbouw

Door de nieuwbouw van woningen op de huidige locatie van de korfbalvelden van Niek aan de Oostering moest een oplossing gevonden worden voor het behoud van deze velden. Al medio 2011 tekenden de gemeente Hoogeveen, k.v. Niek en s.v. Pesse een intentieverklaring voor de integratie van korfbal en voetbal in Pesse. Uitgangspunt was dat er in Pesse geen aparte nieuwe sportaccommodatie voor korfbal komt maar dat gewerkt wordt aan de integratie van korfbal op het bestaande voetbalcomplex.

Het moet zorgen voor een optimaal gebruik van de sportaccommodatie, behoud van het groene hart en bevordering van de samenwerking tussen de verenigingen.

Voorwaarden

Beide clubs verbonden een paar harde voorwaarden aan de fysieke integratie, zoals de bouw van nieuwe kleedkamers en de beschikbaarheid van voldoende speelvelden. Ook stond een kunstgrasveld voor zowel voetbal als korfbal op het wensenlijstje.

In maart van dit jaar bleek dat het woningbouwprogramma zover gevorderd was, dat het college de verplaatsing van de korfbal in gang zette. De verenigingen werkten gezamenlijk de definitieve plannen voor de integratie uit. Er komen vier nieuwe kleedkamers en een nieuwe materialenberging. Afgelopen zomer werd het nieuwe kunstgrasveld voor voetbal al gerealiseerd.

Zeggenschap

De zeggenschap over de nieuw te bouwen kleedkamers en de aanpassingen aan het clubgebouw wordt overgelaten aan de verenigingen. De voetbalvereniging is nu zelf al verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de accommodatie.

Door de realisatie over te laten aan de verenigingen wordt volgens de gemeente gebruik gemaakt van ‘de kracht van verenigingen’. De planning is dat de werkzaamheden volgend voorjaar worden afgerond.